Τα κριτήρια που χρησιμοποιεί η UNESCO για τον προσδιορισμό και την κατάταξη των 10 πιο δύσκολων γλωσσών του κόσμου είναι ποικίλα και περιεκτικά, με προσπάθειες που στοχεύουν στην αντικειμενικότητα και παρακάμπτουν τον υποκειμενικό παράγοντα.
Δίνεται προσοχή στην πολυπλοκότητα της προφοράς, τη διαφορετική σημασία της ίδιας λέξης ανάλογα με τον τονισμό, τον βαθμό πολυπλοκότητας της γραμματικής, την παρουσία πολλών μεταβλητών λέξεων που δέχονται διαφορετικές συζυγίες ανάλογα με τη χρήση και το πλαίσιο, την καλλιγραφία, τον τρόπο της ανάγνωσης (τα αραβικά διαβάζονται, για παράδειγμα, από δεξιά προς τα αριστερά, κάτι που προκαλεί δυσκολίες επειδή είναι αφύσικο) και άλλα χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες γλωσσών που χρησιμοποιούνται ως κριτήρια για αυτήν την κατάταξη των 10 πιο δύσκολων γλωσσών στον κόσμο.
1. Κινεζική γλώσσα
Μάλλον αναμενόμενο για όλους, η κινεζική γλώσσα παίρνει την πρώτη θέση. Η εκμάθηση αυτής της γλώσσας είναι μια πραγματική πρόκληση που λίγοι αντιμετωπίζουν, αλλά οι καλοί ειδικοί έχουν πραγματικά απεριόριστες ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη ακριβώς επειδή κατέχουν μια γλώσσα που λίγοι έχουν σπουδάσει. Η δυσκολία εδώ δεν σχετίζεται με τη γραμματική, η οποία είναι στην πραγματικότητα εύκολη, καθώς δεν υπάρχουν καθόλου χρόνοι, φύλα και περιπτώσεις, αλλά οι χαρακτήρες, που στην πραγματικότητα δυσκολεύουν την απομνημόνευση των κινεζικών και τα κατατάσσουν στην πρώτη θέση στις πιο δύσκολες γλώσσες. ο κόσμος.
2. Ελληνική γλώσσα
Παραδόξως, αυτή η ελληνική γλώσσα παίρνει τη δεύτερη θέση. Είναι εξαιρετικά μπροστά στη βαθμολογία, κάτι που αποτελεί μεγάλη έκπληξη για εμάς. Και αυτή η δεύτερη θέση οφείλεται στις εκπλήξεις που είναι γεμάτη αυτή η γλώσσα. Ο επιτονισμός και οι χειρονομίες αποτελούν σημαντικό μέρος της ελληνικής γλώσσας και επικοινωνίας, που δημιουργεί δυσκολίες στην κατάκτηση της γλώσσας. Λείπουν επίσης γράμματα, όπως το «β», που απαντώνται συνήθως σε άλλες γλώσσες, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες.
3. Αραβική γλώσσα
Ονομάζεται «σπάνια» και «εξαιρετικά δύσκολη», η αραβική μας εκπλήσσει με την 3η θέση της μετά τη γλώσσα της Ελλάδας. Περιμέναμε να το δούμε περαιτέρω. Η οπτική μνήμη είναι σημαντική για την εκμάθηση αυτής της γλώσσας. Μελέτες σχετικά με το θέμα δείχνουν ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι εκμάθησης ξένων γλωσσών μέσω μηχανικής απομνημόνευσης δεν βοηθούν στην εκμάθηση των αραβικών, κάτι που είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους γίνεται ευρέως αντιληπτή ως τόσο δύσκολη.
4. Ισλανδική γλώσσα
Η αρχαία προέλευση της ισλανδικής γλώσσας σε συνδυασμό με τις διατηρημένες διαλέκτους, την εξαιρετικά περίπλοκη γραμματική, την κλίση των ουσιαστικών στην αρχαία μορφή καθιστούν αυτή τη γλώσσα πραγματικά δύσκολη στην εκμάθηση. Όσοι αποφασίσουν να το κατακτήσουν πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια και να ακούσουν αυθεντικό λόγο για να στεφανώσουν το έργο τους με επιτυχία.
5. Ιαπωνική γλώσσα
Όπως και άλλες ανατολικές γλώσσες, τα Ιαπωνικά είναι επίσης δύσκολα στην εκμάθηση. Η UNESCO την κατατάσσει στην 5η θέση στην κατάταξή της για τις πιο δύσκολες γλώσσες στον κόσμο και αυτό δεν είναι τυχαίο. Αν και είναι η έκτη πιο ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο, είναι τόσο περίπλοκη που θα χρειαστεί πολύς χρόνος και προσπάθεια για να γίνει άπταιστη.
Οι υπόλοιπες 5 γλώσσες στην κατάταξη των πιο δύσκολων στον κόσμο περιέχουν 2 που μελετώνται ευρέως στη χώρα μας – τα γερμανικά και τα γαλλικά, αλλά αυτό δεν τις καθιστά εύκολες. Ωστόσο, το γεγονός ότι χιλιάδες Βούλγαροι μαθαίνουν μία ή περισσότερες από τις πιο δύσκολες γλώσσες του κόσμου στο σχολείο και καταφέρνουν να την κατακτήσουν σημαίνει ότι είμαστε πιθανώς πιο έξυπνο έθνος από όσο νομίζουμε. Και ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό. Πολλοί από εσάς θα διαπιστώσετε διαβάζοντας αυτό το άρθρο ότι έχετε κατακτήσει μια από τις πιο δύσκολες γλώσσες στον κόσμο – είτε είναι γερμανικά, γαλλικά ή ελληνικά, και θα γοητευτείτε και θα εκπλαγείτε από αυτό το γεγονός.
Η κατάταξη των πιο δύσκολων γλωσσών στον κόσμο από το 6 έως το 10 στην κατάταξη της UNESCO έχει ως εξής:
6. Φινλανδική γλώσσα
7. Γερμανική γλώσσα
8. Δανική γλώσσα
9. Νορβηγική γλώσσα
10. Γαλλική γλώσσα