Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμο Λαρισαίων στην Πινακοθήκη
Τιμώντας τον Έλληνα εύζωνα, που ως έννοια, αποτέλεσε στην ελληνική κουλτούρα πρότυπο ευσταλούς ανδρός με ακέραιο χαρακτήρα και ήθος, αλλά και τη φουστανέλα που αναδείχθηκε σε σύμβολο της γενναιότητας, της λεβεντιάς ή ακόμα και της τιμιότητας των ευσταλών παλικαριών της νεότερης Ελλάδος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον δήμο Λαρισαίων εγκαινίασε με επιτυχία έκθεση με τίτλο: «Στολές Ευζώνων από το 1821 έως σήμερα” στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου.
Δημ. Κουρέτας
Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αφού συνεχάρη τους εμπνευστές της εκδήλωσης, τον Στρατηγό ε.α. Ηλία Λεοντάρη και τον ιστορικό ερευνητή Βασίλη Νικόλτσιο, αναφέρθηκε στους ήρωες των πολέμων, σημειώνοντας τα εξής: Από τούτα τα χώματα ξεκίνησε άλλη μια εποποιία για το γένος μας.
Μια εποποιία που ούτε οι σύμμαχοι ούτε οι εχθροί περίμεναν ότι μπορούσε να συμβεί. Εμείς όμως γνωρίζουμε τι μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι, όταν νοιώθουμε την απειλή, όταν αναγνωρίζουμε την αδικία.
Η δόξα δε δαφνοστεφανώνει εύκολα τους πολεμιστές σε μια μάχη. Οι ήρωες των πολέμων αξίζουν αυτό το στεφάνι γιατί αποτελούν ένα λαμπρό παράδειγμα επιμονής, αποφασιστικότητας, ηρωισμού και αντοχής αυτού του Έθνους ανθρώπων που λέγονται Έλληνες και που πολλές φορές δεν μπορούν να κατανοήσουν οι γύρω μας, αυτής της ράτσας που όταν είναι ενωμένη, κάνει πράγματα έξω από τη λογική και το μέτρο, πράξεις που αποτελούν και την ανεκτίμητη ιστορική κληρονομιά αυτής της «όμορφης και παράξενης», όπως λέει ο ποιητής, «πατρίδας μας», αυτής της πατρίδας που τόσο θαύμασαν, φοβήθηκαν ή προβληματίστηκαν κατά καιρούς, φίλοι και εχθροί, μιας και δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ακόμη, εδώ και αιώνες, τα συστατικά της στοιχεία, τη μαγιά της, που την κάνουν τόσο απρόβλεπτη. Εγώ ως Περιφερειάρχης υποκλίνομαι στους αγώνες εκείνους και πάντα νοιώθοντας τόσο μικρός μπροστά τους, θα κλίνω το γόνυ τέτοιες μέρες κάθε χρόνο.
Βας. Νικόλτσιος
Ο μουσειολόγος, ειδικός επί των ιστορικών θεμάτων και οργανωτή εκθέσεων με ιστορικά κειμήλια και αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιήσει οι αγωνιστές στο παρελθόν και εμπνευστής της έκθεσης κ. Βασίλης Νικόλτσιος, στην ομιλία του δήλωσε «χαρούμενος που βρίσκεται στη Λάρισα, προσκαλεσμένος του Περιφερειάρχη Δημ. Κουρέτα για να παρουσιάσει την έκθεση των ευζώνων, η οποία γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα» και πρόσθεσε: Είναι μία προσπάθεια των τελευταίων πέντε χρόνων, που δεν έχει παρουσιαστεί πουθενά. Έτσι λοιπόν ετοιμάστηκε αυτή η έκθεση με 18 από τις 32 διαφορετικές στολές που υπάρχουν και παρουσιάζεται στη Λάρισα. Οι εύζωνες με την περήφανη παρουσία τους, με τη φουστανέλα τους, το τσαρούχι τους είναι έννοιες ταυτόσημες με την έννοια της Ελλάδας. Οι στολές αυτές βρίσκονται στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και στην πλατεία Συντάγματος όπου φυλάσσουν το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, ενώ κάθε Κυριακή κάνουν την έπαρση της ημέρας στην Ακρόπολη. Στην έκθεση βρίσκονται εδώ και οι δύο στολές που χρησιμοποιήθηκαν από τους εύζωνες κατά τη διάρκεια του ατυχούς ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, ο οποίος έλαβε χώρα στη Θεσσαλία».
Στη συνέχεια ο κ. Νικόλτσιος, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Λοιπόν, είχαμε πόλεμο». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από το Μουσικό Σχολείο Λάρισας, ενώ μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, ακολούθησε ξενάγηση του κοινού από τον κ. Νικόλτσιο.
Με την παράθεση των στολών της έκθεσης ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία να ακολουθήσει νοερά τη γοητευτική ιστορική διαδρομή της ένδοξης αυτής φορεσιάς από το 1821 ως τις μέρες μας. Μέσα από τη σειρά των στολών φαίνεται η ανέλιξη της φουστανέλας και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή πραγματοποιήθηκε (αλλαγές του πολιτεύματος αλλά και των αισθητικών κριτηρίων, καθώς και των νέων ενδυματολογικών αναγκών του στρατεύματος).