Κριτική από ΛΑ.ΣΥ. Φαρσάλων για έργα συντήρησης στα σχολικά κτίρια

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 22/10/24, η Λαϊκή Συσπείρωση άσκησε κριτική στο Δήμο για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της επαρχίας μας. Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης Αποστόλης Αναγνώστου ανέφερε τα εξής:
«Πέρασαν σχεδόν σαράντα μέρες από το άνοιγμα των σχολείων για να φθάσουμε σήμερα να μιλήσουμε για τα προβλήματα τους. Σε επισκέψεις μας σε σχολεία της πόλης μας διαπιστώσαμε τεράστια προβλήματα στα σχολικά κτίρια. Συγκεκριμένα στο ΕΠΑΛ νερά τρέχουν στα εργαστήρια και στους διαδρόμους με κίνδυνο είτε να καταστραφεί ο εξοπλισμός των εργαστηρίων η να κινδυνεύσουν οι καθηγητές και οι μαθητές να γλιστρήσουν. Το κλειστό γυμναστήριο έχει μετατραπεί σε αποθήκη αφού εκεί μέσα είναι στοιβαγμένα τα κάγκελα που έχουν βγει από τα παράθυρα. Πόρτες χαλασμένες, τουαλέτες χωρίς νερό, παράθυρο σφραγισμένο με αντικολλητική ταινία ( στον πρώτο όροφο ). Και όλα αυτά μετά την ενεργειακή αναβάθμιση που έγινε στο κτίριο!
Στον προαύλιο χώρο πεταμένα λούκια από την στέγη, ενώ το κτίριο παραμένει εσωτερικά άβαφτο δεκαετίες.
Παρόμοια η κατάσταση και στα άλλα σχολικά κτίρια (1ο, 2ο γυμνάσιο, λύκειο).Άβαφτα κτίρια, με προβλήματα στις αποχετεύσεις, με ανύπαρκτο σύστημα πυρασφάλειας, με ελλείψεις σε αθλητικό εξοπλισμό(μπάλες κλπ.), ελλείψεις σε  είδη υγιεινής και  η απάντηση του Δήμου στείλτε κάποιον να δούμε τη περισσεύει στην αποθήκη του δήμου.
Αυτή η υποβάθμιση των σχολείων μας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που λογαριάζουν τα παιδιά μας και τις ανάγκες τους ως κόστος. Είναι η πολιτική που στηρίζετε κι εσείς ως δημοτική αρχή κι έχετε ευθύνη.
Το ενδιαφέρον σας φθάνει ως την πρώτη μέρα του “αγιασμού”, να βγούνε οι απαραίτητες φωτογραφίες, να γίνουν οι δημόσιες σχέσεις….
Ευθύνη έχουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις του δημ. συμβουλίου, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, μιας και όλοι σας ήσαστε Δημοτική Αρχή.
Εμείς ρωτάμε:
-Ποια η διεκδίκηση του Δήμου για κρατική χρηματοδότηση για έργα συντήρησης στα σχολικά κτίρια; Τι περιμένετε; Πρεπει να φύγουν κεραμίδια η να πέσουν σοφάδες για να ασχοληθείτε με τα προβλήματα των σχολείων;
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση απαιτούμε:
Να μας γνωστοποιηθούν άμεσα όλα τα πιστοποιητικά ασφαλούς λειτουργίας των σχολικών μονάδων και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να λειτουργούν τα σχολεία με ασφάλεια.
Διεκδικούμε τη διασφάλιση της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων με πρόσληψη μόνιμων καθαριστριών, ασφαλή μετακίνηση μαθητών, έλεγχο ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, πυρασφάλεια, αντισεισμικό έλεγχο.
Να εξασφαλιστεί όλο το αναγκαίο παιδαγωγικό υλικό , αθλητικός εξοπλισμός κλπ.
Στον 21ο αιώνα με την πλήρη χρηματοδότηση της παιδείας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και με σχεδιασμό που θα βασίζεται στα τελευταία επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας και στη δημιουργία ολόπλευρων προσωπικοτήτων είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των αναγκών των πολλών μαθητών να αποκτήσουν την πραγματική ολόπλευρη γνώση σε καινούρια και σύγχρονα σχολεία».