Ραβασάκια και μειωμένη παραγωγή «καίνε» τους αγρότες

Διπλή “μέγγενη” σφίγγει τους αγρότες τις τελευταίες ημέρες – από τη μία τα “ραβασάκια” του ΟΠΕΚΕΠΕ και από την άλλη οι χαμηλές παραγωγές στο βαμβάκι και σε άλλες καλλιέργειες, δημιουργώντας αβεβαιότητα και προβληματισμό στον αγροτικό κόσμο.

Συγκεκριμένα, 196.000 αγρότες από τους συνολικά 650.000 που λαμβάνουν ενισχύσεις, έλαβαν “ραβασάκια” με τα οποία καλούνται να επιστρέψουν ποσά που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως για το έτος 2022. Η προθεσμία για την επιστροφή των χρημάτων λήγει στις 29 Οκτωβρίου, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία των αγροτών, οι οποίοι βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με οικονομικές δυσκολίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στην περιοχή των Φαρσάλων η πλειοψηφία των παραγωγών καλούνται να επιστρέψουν ποσά από 100 έως 1.000 ευρώ. Ωστόσο, για όσους λαμβάνουν αυξημένες ενισχύσεις, όπως οι καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας, το ποσό μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο.

Τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως οι καθυστερήσεις στις πληρωμές και τα λάθη που καλούνται να διορθωθούν σε βάθος χρόνου, δεν είναι καινούργια. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Τσιάρας, σε πρόσφατη δήλωσή του, αναγνώρισε τα “διαχρονικά” προβλήματα του Οργανισμού τα τελευταία 20 χρόνια.

Η αγωνία των αγροτών εντείνεται καθώς, πέρα από την οικονομική επιβάρυνση, δημιουργείται και ένα κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον. Πολλοί αγρότες φοβούνται ότι τέτοια λάθη μπορεί να επαναληφθούν, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη τους στον Οργανισμό.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση του Υπουργείου και η εύρεση λύσεων που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και την στήριξη του αγροτικού κόσμου.

Παραγωγές

Την ίδια ώρα που οι αγρότες της περιοχής των Φαρσάλων έρχονται αντιμέτωποι με τα “ραβασάκια” του ΟΠΕΚΕΠΕ, ένα ακόμα πρόβλημα προστίθεται στις ανησυχίες τους και δεν είναι άλλο από τις μειωμένες παραγωγές στα χωράφια τους, ενώ τίθεται σε κίνδυνο η συνδεδεμένη βάμβακος λόγω μη κάλυψης την ηρτημένης παραγωγής των 292 κιλών που είναι στην Π.Ε Λάρισας. Η κατάσταση προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς οι αγρότες βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται δραματικά.

Μάλιστα, η ανησυχία είναι τόσο μεγάλη που κλιμάκιο της ΔΑΟΚ Λάρισας και του ΕΛΓΟ Δήμητρα επισκέφθηκε χωριό των Φαρσάλων, λαμβάνοντας δείγματα φυτών και χώματος για ανάλυση. Στόχος είναι να διαπιστωθούν οι λόγοι πίσω από την κατακόρυφη πτώση της παραγωγής, η οποία προβληματίζει και τους ίδιους τους γεωπόνους και πως αυτή μπορεί να συνδεθεί τόσο με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο και με τις συνέπειες που ενδεχομένως να άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες του Ντάνιελ (Daniel) ή κάτι άλλο.

Πάντως η χαμηλή τιμή του βαμβακιού, η οποία κυμαίνεται αυτές τις ημέρες στα 0,52 λεπτά/κιλό, σε συνδυασμό με τις μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις – 200-250 κιλά, ή και λιγότερο – οδηγούν τους αγρότες σε απόγνωση. “Δεν βγάζουμε ούτε τα έξοδα”, δηλώνουν χαρακτηριστικά οι αγρότες, καθώς τα καλλιεργητικά έξοδα για φέτος ξεπερνούν τα 250-300 ευρώ ανά στρέμμα.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Γ.Γ.