Τύρναβος: Γιορτή Τσίπουρου και Αποσταγμάτων

Σήμερα και αύριο Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στον Τύρναβο η Γιορτή Τσίπουρου και Αποσταγμάτων που διοργανώνει ο Δήμος Τυρνάβου, σε συνδιοργάνωση με την ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Η γιορτή θα ξεκινήσεις σήμερα στις 7.30 μ.μ. από την Κεντρική πλατεία Τυρνάβου με χαιρετισμούς και μουσικοχορευτική εκδήλωση με τη συνοδεία της ορχήστρας «Ντουμαλάνι». Συμμετέχουν οι σύλλογοι: Μορφωτικός Σύλλογος Τυρνάβου, Πολιτιστικός Σύλλογος Τυρνάβου, Χορευτικός Όμιλος «Η Άμπελος», Σύλλογος Αβδελλιωτών «Η Βασιλίτσα», Σύλλογος Ασβεσταριωτών «Γκόνος Γιώτας» από το Μελίσσι Γιαννιτσών. Θα ακολουθήσει γλέντι για όλους.

 Την Κυριακή οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 11 το πρωί στο Αρχοντικό Καράσσου με ομιλίες για την τέχνη της απόσταξης, την παράδοση και την καινοτομία στον χώρο των ελληνικών αποσταγμάτων.

Οι εισηγήσεις που θα γίνουν είναι:

– «Το νέο νομικό πλαίσιο για τη διήμερη απόσταξη», Πηνελόπη Ταμπακοπούλου, δικηγόρος.
– «Η εξέλιξη και η πρόοδος του τσίπουρου στην Ελλάδα και στις διεθνείς αγορές», Θάνος Καραθάνος, χημικός – οινολόγος, διεθνής κριτής Διαγωνισμών Οίνων – Αποσταγμάτων και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων.

Στη 1 το μεσημέρι στη Κεντρική πλατεία Τυρνάβου οι επισκέπτες θα απολαύσουν ρεμπέτικη μουσική με τους Θεολόγη Σίκαλο, Δημήτρη Πατούλια, Δημήτρη Κεχαγιά, Δήμητρα Γιαννούκα και στις 5 το απόγευμα στον ίδιο χώρο θα δοθεί συναυλία με το συγκρότημα Argon.

Συμμετέχουν με περίπτερα: Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, Αποστάγματα Κατσάρος, Αποστάγματα Καρδάση, Αποστάγματα Παπρά, Αποστάγματα Βρυσσά, Αποστάγματα Τσιλιλής, Τσίπουρο Δεκαράκι, Σύλλογος Αμβυκούχων Τυρνάβου, Εμπορικός Σύλλογος Τυρνάβου,
Σύλλογος Γυναικών Τυρνάβου, Σύλλογος Γαϊτανάκι Μπουρανί.

Παράλληλες δράσεις
* Λειτουργία Μουσείου Αμπέλου, Οίνου Οίκου του Ανθρώπου, σήμερα και αύριο κατά τις ώρες 10.30 – 13.00.
* Κοκτέιλς από απόσταγμα διήμερων αμβυκούχων και παλαιωμένο τσίπουρο αποσταγματοποιών της περιοχής από τον βραβευμένο Τυρναβίτη bartender Γιώργο Μαρκούλη.
* Έκθεση ζωγραφικής με θέμα το αμπέλι και την παραδοσιακή απόσταξη από τον ζωγράφο και καθηγητή Καλών Τεχνών Βαγγέλη Πέρπερα, στο φουαγιέ του Δημαρχείου Τυρνάβου.
* Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα παραδοσιακά καζάνια από τον Σύλλογο Γυναικών Τυρνάβου.
* Επισκέψιμο για το διήμερο το παραδοσιακό καζάνι του Δημήτρη Παπαφίγκου, επίτιμου προέδρου Συλλόγου Αμβυκούχων Τυρνάβου.