Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί την εφαρμοσμένη έρευνα

Δημ. Κουρέτας: Συμβάλλουμε στην αξιοποίηση των επιστημόνων και στην παραμονή τους στη Θεσσαλία

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προκήρυξε την Πρόσκληση με τίτλο «Ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών και του εξοπλισμού δημόσιων φορέων έρευνας που εδρεύουν στη Θεσσαλία στους τομείς προτεραιότητας της RIS3» και καλεί τους ερευνητές, μέλη ΔΕΠ και άλλους δημόσιους ερευνητικούς φορείς να υποβάλουν προτάσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και ιδιαίτερα την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια η Περιφέρεια Θεσσαλίας τρέχει ένα τέτοιο πρόγραμμα, που στόχο έχει να κρατήσει στη Θεσσαλία 80 με 90 περίπου ερευνητές, οι οποίοι θα εργαστούν πάνω στην εφαρμοσμένη έρευνα για δύο χρόνια στην περιοχή μας».

Αυτά ανακοίνωσε, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, προσθέτοντας ότι η δημόσια δαπάνη που διατίθεται με την συγκεκριμένη πρόσκληση ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια, είναι προτάσεις μέχρι 200.000 ευρώ και μικρότερες και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και προτεραιότητα θα δοθεί στους τομείς της αγροδιατροφής, σε υγεία -φάρμακα και περιβάλλον. Πρόσθεσε δε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υλοποιηθούν κι άλλα προγράμματα που στοχεύουν στην τόνωση της ερευνητικής συνεργασίας. Θεωρώ αυτή την πρωτοβουλία σημαντική για το Πανεπιστήμιο και για τους ερευνητές, γιατί θα έχουν την ευκαιρία να χρηματοδοτηθούν, να κάνουν πράγματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της Θεσσαλίας. Είναι σημαντικό που θα κρατήσουμε ανθρώπους εδώ να δουλέψουν, διότι συνήθως τα παιδιά μετά τις σπουδές τους φεύγουν στο εξωτερικό».

Από την πλευρά του ο Άρης Βούλγαρης, στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής  ανέφερε ότι μέσω της Πρόσκλησης «χρηματοδοτούμε την εφαρμοσμένη έρευνα, με στόχο να βελτιώσουμε το οικοσύστημα της καινοτομίας της Θεσσαλίας, αλλά πάντα με στόχευση στην ενίσχυση του παραγωγικού τομέα της Θεσσαλίας. Δεν χρηματοδοτούμε τη βασική έρευνα αλλά την εφαρμοσμένη και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σε όλο τον παραγωγικό κλάδο της Θεσσαλίας. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για τον επόμενο μήνα».

Η Πρόσκληση

Η Πρόσκληση εντάσσεται στην Προτεραιότητα 1 «Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας» και στον Ειδικό Στόχο RSO1.1 «Ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας» του Προγράμματος «Θεσσαλία» 2021-2027. Η δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 6.000.000,00 € και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης(ΕΤΠΑ). Οι προτάσεις  υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr έως, αποκλειστικά, την 18/11/2024 (ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων), ώρα 14:00.

Η δράση έχει ως στόχο την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας του Περιφερειακού Συστήματος Καινοτομίας για την παραγωγή αποκλειστικά εφαρμοσμένης έρευνας για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία. Τα προτεινόμενα έργα θα πρέπει να αφορούν σε «εφαρμοσμένη» έρευνα», ήτοι σε σχεδιασμένη έρευνα ή κριτική διερεύνηση ενός πεδίου που αποσκοπεί στην απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, διεργασιών ή υπηρεσιών ή για τη σημαντική βελτίωση προϊόντων, διεργασιών ή υπηρεσιών που υπάρχουν. Η Πρόσκληση και το σύνολο των σχετικών στοιχείων είναι αναρτημένα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις  www.thessalia-espa.gr και  www.espa.gr.