Αναδρομικά έως 48 μηνών: Ποιοι αναμένεται να πληρωθούν στις 31 Οκτωβρίου από τον ΕΦΚΑ

Έρχεται νέα πληρωμή αναδρομικών έως και 48 μηνών από τον ΕΦΚΑ. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες η καταβολή αυτή αναμένεται να γίνει προς τις 31 Οκτωβρίου και θα αφορά τους διπλοσυνταξιούχους (πχ σύνταξη γήρατος και σύνταξη θανάτου), τους πολίτες που είχαν παράλληλη ασφάλιση κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου  αλλά και τους  εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα  που είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και που κατέβαλλαν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται συνταξιούχοι λόγω γήρατος, με διαδοχική ασφάλιση (π.χ, ΙΚΑ και Δημόσιο) , συνταξιούχοι που συνέχισαν ή ανέλαβαν εργασία μετά τη συνταξιοδότηση, καθώς και συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση σε δημόσιο και ΤΣΑΥ, Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ, κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση η πληρωμή αυτή θα αφορά 30.000 συνταξιούχους ωστόσο διευκρινίζεται δε πως όλοι οι παραπάνω έλαβαν μέσω της διαδικασίας επανυπολογισμού νέες, υψηλότερες συντάξεις που τους αναλογούσαν.

Πάντως από τον περσινό Νοέμβριο έχουν διαμορφωθεί οι νέες συντάξεις των πολιτών που έχουν 30 έτη ασφάλισης και άνω και στους οποίους έγινε επανυπολογισμός με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση (ν.46670/2020). Ωστόσο οι ασφαλισμένοι αυτοί  έλαβαν μόνον την αύξηση στη σύνταξη τους χωρίς τα αναδρομικά που φτάνουν τους 48 μήνες, καθώς οι βελτιώσεις του νόμου στα ποσοστά αναπλήρωσης ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019.

Υπενθυμίζεται δε πως  ο επανυπολογισμός με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 είναι πιο ευνοϊκός

στους πολίτες που έχουν  30 έτη ασφάλισης και άνω σε σχέση με τα ποσοστά που ίσχυαν από το νόμο Κατρούγακλου (ν.4387/2016). Δηλαδή ο νόμος Κατρούγκαλου έδινε στα 35 έτη ποσοστό αναπλήρωσης 33,81 %  ενώ ο νόμος Βρούτση 37,31 %. Με 40 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης με το νόμο Βρούτση αυξήθηκε στο 50,01 % από 42,80% που ήταν με το νόμο Κατρούγκαλου.

Η απόφαση 

Στο μεταξύ το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τις διεκδικήσεις περίπου 370.000 συνταξιούχων αναφορικά με τις περικοπές σε δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων του 11 μήνου (Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016)

Ουσιαστικά το  Ανώτατο Ειδικό  Δικαστήριο θα κρίνει  το κατά πόσο οι 370.000 συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη θα λάβουν άμεσα 13η και 14η σύνταξη (τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα – επίδομα καλοκαιριού) αλλά και τις περικοπές των επικουρικών τους συντάξεων. Το μέτρο αυτό εκτιμάται πως θα κοστίσει συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν όμως  η κυβέρνηση επεκτείνει την εφαρμογή της στο σύνολο των συνταξιούχων (2.500.000), τότε το  κόστος απόδοσης των αναδρομικώνθα ανέβει  στα 2,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: enikonomia.gr