Οι φριτέζες αέρος έχουν την τιμητική τους και όχι άδικα αφού φέρνουν στις οικιακές κουζίνες μεγαλύτερη ευκολία. Ψήνουν σε πολύ λιγότερο χρόνο από ότι αλλά μαγειρικά μέσα, και το σημαντικότερο, τηγανίζουν χωρίς λάδι, που οδηγεί σε λιγότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες. Ωστόσο αξίζει να τονίσουμε πως δεν είναι ιδανική λύση για όλες τις τροφές για λόγους ασφαλείας αλλά και γεύσης. To BBC αναφέρει τα φαγητά που δεν πρέπει να μαγειρεύετε σε φριτέζα αέρος.
Μαριναρισμένες τροφές
Τροφές όπως το κοτόπουλο, επικαλυμμένες με υγρή μαρινάδα, το πιο πιθανό είναι να λερώσουν όλο το σκεύος χωρίς να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ενώ μέσα σε καυτό λάδι δημιουργείται μια τραγανή κρούστα, στη φριτέζα αέρος λόγο του ότι το λάδι δεν είναι αρκετό, η επικάλυψη θα παραμείνει ρευστή και θα αρχίζει να στάζει. Αντ’ αυτού μπορείτε να πασπαλίζετε το κοτόπουλο με στεγνή μαρινάδα όπως μπαχαρικά ή κάποιο τριμμένο άμυλο. “Μου αρέσει να προσθέτω κόκκους σκόρδου, καπνιστή πάπρικα και αλάτι σέλινου στο μείγμα του αλευριού”, λέει η Ailsa Burt του BBC Good Food. “Στη συνέχεια θα το συνδύαζα με λίγη σάλτσα από πάνω και μια τραγανή, φρέσκια σαλάτα με μαρούλι. Για να βεβαιωθείτε ότι το κοτόπουλο παραμένει τέλεια τραγανό, σερβίρετε αμέσως”.
Οτιδήποτε με σάλτσα
Ομοίως με την προηγούμενη περίπτωση, έτσι και φαγητά με σάλτσα όπως τα λαδερά ή το κοκκινιστό, ο συντάκτης αντιγράφων φαγητού του BBC Good Food’s Samuel Goldsmith συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείτε φριτέζα αέρα για να τα μαγειρέψετε. Ο διερχόμενος ζεστός αέρας θα προκαλέσει έντονο πιτσίλισμα που θα λερώσει το σκεύος αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνο.
Ποπ κορν
Είναι ένα σνακ που χρειάζεται να έρθει σε άμεση επαφή με πολύ υψηλή θερμοκρασία για να σκάσει το καλαμπόκι, κάτι που δεν διαθέτει μια φριτέζα αέρος. Παράλληλα μπορεί να προσκολλήσουν υπολείμματα στο θερμαντικό στοιχείο της φριτέζας και να προκληθεί βραχυκύκλωμα ή πιθανή φωτιά. Ως ένα εναλλακτικό σνακ που θα ψηθεί τέλεια στη φριτέζα αέρος, η Ailsa Burt συνιστά «να κόψετε μερικές τορτίγιες σε οκτώ φέτες, στη συνέχεια ρίξτε λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι και τηγανίστε στον αέρα μέχρι να γίνουν τραγανές». Στη συνέχεια προσθέστε ό,τι ντιπ σας αρέσει.
Μπρόκολο
Ορισμένα λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, είναι καλά στο να διατηρούν την υγρασία τους, γι’ αυτό μπορεί να γίνουν αρκετά τραγανά σε φριτέζα αέρος. Κάποια άλλα όμως σαν το μπρόκολο, μπορεί να στεγνώσουν και να γίνουν μαστιχωτά και πικρά.
Ζυμαρικά
Τα ζυμαρικά όταν πρόκειται για βράσιμο δεν μπορούν να ψηθούν σε μια φριτέζα αέρος, ωστόσο για «συνταγές ζυμαρικών που χρειάζονται μόνο το μέρος ψησίματος μπορεί να λειτουργήσουν», λέει η Ailsa Burt. «Αλλά δεν θα χρησιμοποιούσα φριτέζα για να μαγειρέψω πιάτα ζυμαρικών με πολλή σάλτσα».
Ρύζι
Ομοίως με τα ζυμαρικά, έτσι και το ρύζι όταν βρίσκεται στο στάδιο βρασίματος, δεν μπορεί να ψηθεί σε μια φριτέζα αέρος. Ωστόσο αν θέλετε να κάνετε έξτρα τραγανό το ήδη βρασμένο ρύζι, ο Samuel Goldsmith προτείνει να μαγειρέψετε πρώτα σε εστία πριν το προσθέσετε στη φριτέζα αέρα στη συνέχεια για λίγα λεπτά.
Βραστά αυγά
Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια φριτέζα αέρα για να φτιάξετε βραστά αυγά, υπάρχει περίπτωση να είναι πιο λαστιχωτά και όχι τόσο σκληρά όπως γίνονται με το βράσιμο. Ωστόσο, εάν εξακολουθείτε να θέλετε να το δοκιμάσετε, η Ailsa Burt συμβουλεύει να μαγειρέψετε μεσαίου μεγέθους αυγά κατευθείαν από το ψυγείο στους 125ο C για 10 λεπτά.
Τοστ
Καλό είναι να αποφεύγετε και το τοστ, λέει η βοηθός μαγειρικής του BBC Good Food, Helena Busiakiewicz. “Αν βάλετε ψωμί σε φριτέζα αέρα, απλώς θα μετακινηθεί και δεν θα ψηθεί σωστά. Για καλύτερα αποτελέσματα, θα κολλούσα πάντα σε μια τοστιέρα”.
Το BBC μοιράζεται επίσης τρεις συμβουλές για τέλεια αποτελέσματα με μια φριτέζα αέρος.
1. Μην παραγεμίζετε
“Προσέξτε να μην γεμίσετε υπερβολικά το καλάθι της φριτέζας”, λέει η Ailsa. “Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανομοιόμορφο μαγείρεμα και μπορεί να σας αφήσει μουσκεμένο φαγητό στο κάτω μέρος. Εάν θέλετε να μαγειρέψετε μεγαλύτερες μερίδες, αναζητήστε μια φριτέζα αέρα με μεγαλύτερη χωρητικότητα”.
2. Μοιράζουμε τα υλικά ομοιόμορφα
“Προσπαθήστε να διατηρήσετε το φαγητό σε ομοιόμορφο στρώμα, καθώς αυτό θα εξασφαλίσει ότι η θερμότητα κυκλοφορεί και θα κάνει το φαγητό τραγανό. Εάν χρειάζεται, δώστε ένα κούνημα στο φαγητό στη μέση του μαγειρέματος”.
3. Να είστε προσεκτικοί με το θερμαντικό στοιχείο
“Βεβαιωθείτε ότι τίποτα δεν πλησιάζει πολύ το στοιχείο θέρμανσης, καθώς αυτό μπορεί εύκολα να καεί ή να αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλεια”, προσθέτει.
Πηγή: cibum.gr