EKT: Νέα μείωση επιτοκίων με “καμπάνακι” Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό

Η απόφαση για τη νέαμείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες βασίζεται στην επικαιροποιημένη αξιολόγηση για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε η κ. Λαγκάρντ, τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού συνεχίζεται. Η ίδια σημείωσε ότι οι προοπτικές του πληθωρισμού επηρεάστηκαν από αρνητικές εκπλήξεις σε μετρήσεις της οικονομικής δραστηριότητας.

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες προτού υποχωρήσει στον στόχο του 2% κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός καθώς οι μισθοί αυξάνονται με ταχύ ρυθμό αλλά οι πιέσεις στο κόστος εργασίας θα αρχίσουν σταδιακά να μετριάζονται, σημείωσε.

Επανέλαβε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της σε κάθε συνεδρίαση και δεν δεσμεύεται σε έναν συγκεκριμένο μονοπάτι για την πορεία των επιτοκίων.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι πιο αδύναμη από ότι αναμενόταν, οι επιχειρήσεις αυξάνουν τις επενδύσεις τους με αργό ρυθμό και τα νοικοκυριά πραγματοποίησαν λιγότερες καταναλωτικές δαπάνες από ότι αναμενόταν.