Συντάξεις: Εκδίδονται 92.500 εκκρεμείς επικουρικές

Συντάξεις: Επισπεύδεται η έκδοση χιλιάδων εκκρεμών επικουρικών συντάξεων ενώ δίδεται η δυνατότητα σε ασφαλισμένους που η αίτησή τους είχε απορριφθεί επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να πάρουν επικουρική σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση, να επανέλθουν υποβάλλοντας νέα αίτηση, αρκεί να έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης σε ομοειδή ή σε διαφορετικά ταμεία.

Περίπου 92.500 αιτήσεις απονομής επικουρικής σύνταξης βρίσκονται σε εκκρεμότητα στον ΕΦΚΑ, και για 40.000 εξ αυτών έχει παρέλθει ο χρόνος που θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί βάσει των προθεσμιών που προβλέπει ο νόμος και είναι εντός 3 μηνών μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης, ή εντός 6 μηνών από την αρχική αίτηση, εφόσον υποβλήθηκε μετά την αίτηση της κύριας σύνταξης.

Οι προϋποθέσεις για την απονομή επικουρικής σύνταξης ενοποιήθηκαν με τον νόμο 5078/2023 (άρθρα 117,118 και 155) και όπως διευκρινίζει ο ΕΦΚΛΑ με χθεσινή του εγκύκλιο, οι ασφαλισμένοι δικαιούνται επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος εφόσον έχουν συμπληρώσει 4.500 ημέρες εργασίας ή 15 έτη εργασίας και έχουν δικαιωθεί σύνταξης για την ίδια αιτία από τον κύριο φορέα. Στις περιπτώσεις που ο διανυθείς χρόνος επικουρικής ασφάλισης έχει πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε επικουρικά ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, η επικουρική θα εκδίδεται από τον φορέα, κλάδο ή λογαριασμό στον οποίο έχει υποβληθεί η αίτηση, αρκεί ο ασφαλισμένος να έχει στο σύνολο 15 έτη επικουρικής ασφάλισης. Αν υπάρχει ασφάλιση σε επαγγελματικό ταμείο, ο χρόνος αυτός συνυπολογίζεται για να συμπληρωθεί η απαιτούμενη 15ετία και η σύνταξη βγαίνει με διατάξεις διαδοχικής ασφάλισης.

Η επίσπευση αφορά όλες τις αιτήσεις για έκδοση επικουρικής σύνταξης που ήταν σε εκκρεμότητα ως τις 19/12/2023, καθώς και τις αιτήσεις που εκδόθηκαν μετά τον νόμο 5078/2023, δηλαδή τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 20/12/2023 και μετά. Για αιτήσεις που απορρίφθηκαν, θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να υποβάλουν νέα αίτηση στον ΕΦΚΑ για να πάρουν επικουρική σύνταξη με 15ετία, ανεξάρτητα από το αν ο χρόνος διανύθηκε σε ένα ή περισσότερα ταμεία. Για επικουρική σύνταξη με αναγνώριση πλασματικού χρόνου που δεν έχει πληρωθεί θα απαιτηθεί η υποβολή νέας αίτησης, από τους ασφαλισμένους με έναρξη πληρωμής από την ημερομηνία της νέας αίτησης και όχι αναδρομικά.

Εξαιρούνται από την προϋπόθεση της 15ετίας οι δήμαρχοι, και νομάρχες, οι ασφαλισμένοι στο ΤΑΔΚΥ (π.χ. θεμελίωση με Βαρέα & Ανθυγιεινά ένσημα), οι συνταξιούχοι λόγω βαριάς αναπηρίας, (με τις διατάξεις του ν. 612/1977) και οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν κύρια σύνταξη με χρόνο ασφάλισης λιγότερο από 15 έτη.

Πηγή: eleftherostypos.gr