Γεωργιάδης: Πρόστιμο 800.000 ευρώ σε γιατρό για χιλιάδες συνταγογραφήσεις στον ΑΜΚΑ της μητέρας του

Στην αποκάλυψη ότι το υπουργείο Υγείας έχει καταλογίσει πρόστιμο 800.000 ευρώ σε έναν γιατρό γιατί για έναν μήνα έγραψε χιλιάδες φάρμακα χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ της μητέρας του προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο ίδιος είπε ότι η ζημιά του Δημοσίου από πλασματική συνταγογράφηση «υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Αν αυτό γίνεται για 10 χρόνια μιλάμε για 500 εκατομμύρια ευρώ».

Σημείωσε ότι γίνονται ενδελεχείς έλεγχοι και πρόσθεσε ότι έχουν αποσταλεί ήδη τα πρώτα σημειώματα για απολογίες, ενώ για τις πρώτες περιπτώσεις έχουν ενημερωθεί ο οικονομικός εισαγγελέας και η οικονομική αστυνομία.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «πλέον, λόγω των εξελιγμένων πληροφοριακών συστημάτων και των δυνατοτήτων που μας δίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είναι τελείως ανόητο να συνεχίζουν κάποιοι γιατροί να κάνουν αυτά τα πράγματα».

Όπως πρόσθεσε, οι έλεγχοι γίνονται και αναδρομικά προς τα πίσω, από την ώρα που ξεκίνησε ένας γιατρός να συνταγογραφεί. «Τα βλέπουμε όλα πιά» τόνισε.

«Η προσπάθεια που κάνουμε τους τελευταίους μήνες για τη σπατάλη χρημάτων και τον αθέμιτο πλουτισμό είναι πολυεπίπεδη και γίνεται αφενός μέσω της ΗΔΙΚΑ σε πρώτο χρόνο και στη συνέχεια ενδελεχώς ο ΕΟΠΥΥ» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Εχουμε εντοπίσει πάνω από 100 διαφορετικούς γιατρούς με υπερβολική συνταγογράφηση», τόνισε επίσης.