Εκλογές στις ΗΠΑ – Τζόρτζια: Άνοιξαν οι κάλπες

Οι ψηφοφόροι στη Τζόρτζια προσήλθαν σε αριθμούς ρεκόρ καθώς η πολιτεία-κλειδί άνοιξε την πρόωρη ψηφοφορία για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου μεταξύ της Δημοκρατικής Καμάλα Χάρις και του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσαν κρατικοί αξιωματούχοι την Τρίτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον 252.000 ψηφοφόροι είχαν καταθέσει ψηφοδέλτια σε χώρους πρόωρης ψηφοφορίας μέχρι τις 4 μ.μ. EDT (2000 GMT), σχεδόν διπλάσιοι από τους 136.000 που συμμετείχαν στην πρώτη μέρα πρόωρης ψηφοφορίας στις εκλογές του 2020, δήλωσε ο Γκάμπριελ Στέρλινγκ, ο δεύτερος αξιωματούχος εκλογών της Γεωργίας. “Εξαιρετική προσέλευση,” έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Τραμπ, σε εκδήλωση προεκλογικής εκστρατείας στην Ατλάντα, εξέφρασε ενθουσιασμό για την πρόωρη ψηφοφορία στη Γεωργία. “Οι ψήφοι έρχονται, και έρχονται σε καλό επίπεδο για εμάς,” είπε.

Η πρόωρη ψηφοφορία, είτε αυτοπροσώπως είτε με ταχυδρομείο, έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής στους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Σχεδόν 1 στους 7 ψηφοφόρους κατέθεσαν τα ψηφοδέλτιά τους πριν από την Ημέρα των Εκλογών το 2020, σύμφωνα με το Election Lab του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Ωστόσο, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι αντιτάχθηκαν στη δραματική επέκταση της ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου εκείνη τη χρονιά, λέγοντας ότι ήταν λιγότερο ασφαλής από την αυτοπρόσωπη ψηφοφορία, ενώ ο Τραμπ επικαλέστηκε ψευδείς ισχυρισμούς για απάτες με ψηφοδέλτια μέσω ταχυδρομείου καθώς προσπαθούσε ανεπιτυχώς να ανατρέψει την ήττα του από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν να επιμένουν ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να μπορούν να καταθέτουν τα ψηφοδέλτιά τους μόνο αυτοπροσώπως την Ημέρα των Εκλογών, αν και οι αξιωματούχοι του κόμματος ενθαρρύνουν τους υποστηρικτές να ψηφίζουν νωρίτερα.

Σε εθνικό επίπεδο, 5,5 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει φέτος, σύμφωνα με το Election Lab. Αντίθετα, 27 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν καταθέσει τα ψηφοδέλτιά τους μέχρι αυτό το σημείο στις εκλογές του 2020 καθώς οι ψηφοφόροι επιδίωκαν να αποφύγουν τις πολυσύχναστες εκλογικές τοποθεσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Όπως και σε άλλες πολιτείες, η Τζόρτζια έχει αυστηροποιήσει τους νόμους σχετικά με την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου από τότε, απαιτώντας από τους ψηφοφόρους που θέλουν να καταθέσουν ψηφοδέλτιο απουσίας να παρέχουν αποδείξεις ταυτότητας και περιορίζοντας τον αριθμό των χώρων στους οποίους μπορούν να καταθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους.

Η Τζόρτζια είναι μία από τις επτά ανταγωνιστικές πολιτείες-κλειδιά που αναμένονται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των εκλογών. Ένας δικαστής της Τζόρτζια την Τρίτη ανέστειλε προσωρινά έναν κανόνα που απαιτούσε από τους υπαλλήλους να επαληθεύουν τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών με χειρομέτρηση των ψηφοδελτίων στις εκλογές του 2024. Ο δικαστής Ρόμπερτ ΜακΜπέρνι δήλωσε στην απόφασή του την Τρίτη ότι ήταν κατάλληλο να σταματήσει η αλλαγή αυτή γιατί εισήγαγε νέα αβεβαιότητα στη διαδικασία μόλις εβδομάδες πριν από την Ημέρα των Εκλογών.

Πηγή: antenna.gr