Ο ΥπΑΑΤ για την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας

Ο συμβολισμός που εκπέμπει η Διεθνής Ημέρα της Αγρότισσας είναι ιδιαίτερος τόσο για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και για το σύνολο του αγροτικού κόσμου της χώρας μας.

Η σημερινή ημέρα έρχεται να μας υπενθυμίσει τον κρίσιμο ρόλο της Ελληνίδας αγρότισσας στη γεωργία, στην κτηνοτροφία αλλά και στην αλιεία του τόπου μας.
Ταυτόχρονα, όμως, η σημερινή μέρα έρχεται να υπενθυμίσει την ευθύνη που έχουμε, ως πολιτική ηγεσία, για την περαιτέρω προστασία και ενίσχυση του ρόλου των Ελληνίδων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα είτε επικουρικά είτε αποκλειστικά.

Πρόκειται για έναν σημαντικό ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού που ανέρχεται στο 46,18% του συνόλου της αγροτικής οικονομίας. Ποσοστό που αντιπροσωπεύει περίπου το 36% της συνολικά δηλωθείσας καλλιεργήσιμης γης στη χώρα μας.

Είναι η μητέρα, η σύζυγος, η εργάτρια – παραγωγός, η επιχειρηματίας, είναι η Ελληνίδα αγρότισσα που συνδυάζει όλα τα παραπάνω και η οποία αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ οικογένειας και τοπικής κοινότητας αλλά και ισχυρό σημείο αναφοράς για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αλλά και της προσπάθειας για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Η Ελληνίδα αγρότισσα ως εικόνα είναι η γυναίκα γέννημα μιας τραχιάς γης με καρδιά ζυμωμένη από τα άνθη και τα γεννήματά της. Σήμερα, αντιπροσωπεύει κάθε σύγχρονο και προοδευτικό στοιχείο. Ενδεικτικό ότι οι γυναίκες στο πρόγραμμα Βιολογικής Παραγωγής, αντιπροσωπεύουν το 34,36%. Αλλά η Ελληνίδα αγρότισσα αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο τη συνεργατική νοοτροπία και τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα, δίνοντας προοπτική στην ελληνική αγροτική οικονομία.

Η Ελληνίδα αγρότισσα σήμερα, είναι θεματοφύλακας των εθνικών λαϊκών παραδόσεών μας, αλλά κι εκείνη που διευρύνει το πεδίο δράσης της αγροτικής μας παραγωγής σε νέα πεδία όπως ο αγροτουρισμός, η οικοτεχνία και οι σύγχρονες μορφές καλλιέργειες με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Σήμερα, η Ελληνίδα αγρότισσα εξακολουθεί να είναι η ψυχή της ελληνικής περιφέρειας την οποία κρατά ζωντανή, αλλά συνάμα και η ψυχή της ελληνικής γης.
Αυτή τη μοναδική μορφή, τιμούμε σήμερα!