Ταξιδεύοντας στο παρελθόν του τόπου μας: Διδακτική επίσκεψη του 1ου Λυκείου στον Πύργο Καραμίχου

Μια ενδιαφέρουσα διδακτική επίσκεψη στον Πύργο Καραμίχου, πραγματοποίησε το 1ο Λύκειο Φαρσάλων την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024 για όλες τις τάξεις του σχολείου και με τη συνοδεία όλου του συλλόγου καθηγητών. Τους μαθητές και τις μαθήτριες υποδέχθηκαν η ειδική συνεργάτιδα του Δήμου, κ. Άννα Φλωρά, και ο κ. Στέλιος Πολυμέρου, δημοτικός υπάλληλος.

Μαθητές και καθηγητές, ταξίδεψαν με πολύ ενδιαφέρον στο παρελθόν, γνωρίζοντας τον Πύργο σαν ένα ζωντανό και λειτουργικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. Πρόκειται για  ένα από τα λίγα πυργόσπιτα που βρίσκονται στην περιοχή των Φαρσάλων, το οποίο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, την εποχή δηλαδή της οθωμανικής κατοχής. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η εν λόγω γειτονιά ονομάζεται Εμιροχώρι. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους, ο πύργος αγοράστηκε από την οικογένεια Πανταζή, στη συνέχεια από την οικογένεια Καραμίχου και εγκαταλείφθηκε εν τέλει μετά τον αιφνίδιο θάνατο του ιδιοκτήτη. Τα τελευταία χρόνια δωρίστηκε στον Δήμο Φαρσάλων, οπότε και  ανακατασκευάστηκε.



Το ταξίδι στο παρελθόν  συνεχίστηκε μέσα από την περιοδική έκθεση αναλογικής φωτογραφίας του μεγάλου Λαρισαίου φωτογράφου του Θεσσαλικού κάμπου, Τάκη Τλούπα, με θέμα «Οι άνθρωποι του κάμπου» που φιλοξενείται αυτό το διάστημα στον Πύργο. Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του Λαρισαίου φωτογράφου, και οριοθετούν μια διαδρομή που οδηγεί τον επισκέπτη στην ιστορία της ζωής της υπαίθρου στις αρχές του περασμένου αιώνα. Είναι ένα κομμάτι μιας εποχής που έχει φύγει ανεπιστρεπτί και αποτελεί ένα μοναδικό πάντρεμα Παράδοσης και Ιστορίας.