Επιστροφές εκατομμυρίων από τους παραγωγούς: Το φιάσκο του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι κυβερνητικές ευθύνες

Ενώ οι αγρότες αναμένουν να τους καταβληθεί η προκαταβολή των ενισχύσεων μέσα στον Οκτώβριο, ώστε να ενισχυθεί κατ’ ελάχιστο η ρευστότητα τους μήπως και καταφέρουν  να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη παραγωγής που έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές πολιτικές, μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη τους περίμενε από την κυβέρνηση και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η κυβέρνηση μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά από εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς να επιστρέψουν ενισχύσεις οι οποίες δόθηκαν λόγω λάθους του Οργανισμού. Το ποσό αυτό, που ανέρχεται σε πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, οφείλεται στην αποτυχία του ΟΠΕΚΕΠΕ να διαχειριστεί σωστά τα στοιχεία των δικαιωμάτων ενίσχυσης για το 2022 αλλά και στις κυβερνητικές επιλογές των τελευταίων 5 ετών και οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο τους αγρότες.

Είναι προφανές ότι το ζήτημα δεν περιορίζεται απλώς σε ένα τεχνικό σφάλμα, αλλά αντικατοπτρίζει τη συνολική αποτυχία του ΟΠΕΚΕΠΕ στα 5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ να λειτουργήσει με διαφάνεια και συνέπεια, αδιάψευστο τεκμήριο της κυβερνητικής αδράνειας και ανικανότητας να επιλύσει τα βαθιά προβλήματα του αγροτικού τομέα,  και της κατάρρευσης του «επιτελικού κράτους».

Τα συνεχή προβλήματα στο ΥΠΑΑΤ και τους εποπτευόμενους φορείς, πέραν της ανικανότητας, αφήνουν αδιάσειστα στοιχεία για ένα σχέδιο συρρίκνωσης του πρωτογενούς τομέα και συγκέντρωσης της αγροτικής δραστηριότητας σε λίγα χέρια.

Η Νέα Αριστερά ζητά:

Την απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς υπαίτιους για το πρωτοφανές αυτό φιάσκο.
Την αναστολή της προθεσμίας 29.10.2024 για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και τον τμηματικό συμψηφισμό τους με μελλοντικές ενισχύσεις, προς αποφυγή έλλειψης ρευστότητας και κατάρρευσης του οικονομικού προγραμματισμού εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών.
Την άμεση αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να υπάρξει επιτέλους έγκαιρη, δίκαιη και σωστή καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων με διαφάνεια και τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών, κάτι στο οποίο έχει αποτύχει παταγωδώς η σημερινή κυβέρνηση.