Απογοήτευση στον κάμπο της Θεσσαλίας για το βαμβάκι

Έντονα προβληματισμένοι δηλώνουν οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί από τη μέτρια έως απογοητευτική -σε πολλές περιοχές- παραγωγή που παρατηρείται στον κάμπο, λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην καλύπταιτε το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης, καθώς οι παραγωγοί κινδυνεύουν να μην πιάσουν τη μέση ηρτημένη παραγωγή που απαιτείται, (292 κιλά το στρέμμα στο νομό Λάρισας, 268 κιλά το στρέμμα στο νομό Καρδίτσας). Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην επαρχία Φαρσάλων και στον νομό Καρδίτσας, ενώ κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση στα χωριά του Κιλελέρ, όπου η παραγωγή ξεπερνά τα 300 κιλά.
Η πλειοψηφία των καλλιεργειών είναι όψιμη, αφού οι περισσότεροι βαμβακοπαραγωγοί έχουν προχωρήσει τουλάχιστον σε μία επανασπορά. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού συνέβαλαν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των φυτειών, όμως με επιπτώσεις στο προϊόν, εξαιτίας του θερμικού στρες. Για παράδειγμα σε πολλά χωράφια στην περιοχή του Παλαμά οι φυτείες είναι γεμάτες με πρασινάδα και άνθη.

Σωκρ. Αλειφτήρας

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Φαρσαλινό Σωκράτη Αλειφτήρα «η φετινή παραγωγή είναι πολύ χαμηλή, 200 με 250 κιλά μέσο όρο. Το θέμα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει το αίτιο του φαινομένου που είναι το εξωτερικό σάπισμα των καρυδιών. Αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στην κλιματική κρίση και τον παρατεταμένο καύσωνα, καθώς αυτές οι καιρικές συνθήκες επικρατούσαν σε όλη τη χώρα και βλέπουμε σε περιοχές της Ημαθίας κι αλλού, να έχουν καλύτερες παραγωγές. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ευθύνεται ο κακός σπόρος, μιας και η σποροπαραγωγή πέρυσι -λόγω του daniel- ήτανε κακή. Άλλοι το αποδίδουν στα μη γόνιμα εδάφη των χωραφιών -πάλι λόγω του daniel-, κι άλλοι στις 2 και 3 επανασφορές που χρειάστηκε να γίνουν λόγω καιρικών συνθηκών. Όποια και αν είναι η αιτία της χαμηλής παραγωγής, το σίγουρο είναι ότι με αυτά τα κιλά και σε συνδυασμό με τις χαμηλές εμπορικές τιμές, δημιουργείται μία ζοφερή κατάσταση που πρέπει να λυθεί» δηλώνει ο Φαρσαλινός.

Επιστολή στο ΥΠΑΑΤ

Να σημειωθεί ότι οι Συνεταιρισμοί Πολυνερίου «Ευ Γη» και Ομάδα Παραγωγών Βάμβακος Συνεταιρισμού Βασιλί «COTTON FARSALA», όπως και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, ο ΤΟΕΒ Ενιπέα και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Φαρσάλων απέστειλαν επιστολή στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, με την οποία ζητούν τη λήψη αποφάσεων  σχετικά με την μείωση της ηρτημένης παραγωγής για την συνδεδεμένη βαμβακιού αλλά και πρωτοβουλίες για την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των πληγέντων αγροτών.
Από την πλευρά του ο Δρ. Μοχάμεντ Νταράουσε (συνεργάτης του Συνεταιρισμού Cotton Farsala) υποστηρίζει πως «η παραγωγή εξελίσσεται ικανοποιητικά για όσους βαμβακοπαραγωγούς κάνανε τις σωστές παρεμβάσεις με ρυθμιστές ανάπτυξης για αποφύλλωση και για ωρίμανση των καρυδιών, με τις σωστές δόσεις και στο κατάλληλο χρόνο» και προσθέτει πως «η κατάσταση της καλλιέργειας στην επαρχία Φαρσάλων έχει μεγάλη ανομοιομορφία από χωράφι σε χωράφι και περιοχή. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει ανεξήγητα φαινόμενα ακόμα και επιστημονικά, διότι υπάρχουν σύνθετοι παράγοντες που επέδρασαν φέτος στην καλλιέργεια».

Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ COTTON ΦΑΡΣΑΛΑ

Μετά την εφαρμογή Green Cotton, το πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο για το βαμβάκι που φέρει την υπογραφή της NEUROPUBLIC, η διοίκηση του Συνεταιρισμού Cotton Φάρσαλα (που αποτελείται κυρίως από νέους βαμβακοπαραγωγούς) καινοτομεί ξανά, καθώς εκμίσθωσε το εκκοκκιστήριο της «Επιλέκτου», όπου θα αποθηκεύσει το βαμβάκι που ήδη ξεκίνησαν να συγκομίζουν τα μέλη του Συνεταιρισμού, για να ακολουθήσει η παραγωγή της ίνας σε μπάλες και τους σπόρου του βαμβακιού. Και τα δύο, θα έχουν την επωνυμία του Συνεταιρισμού και θα ακολουθηθούν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα. Ουσιαστικά ο Συνεταιρισμός θα είναι σε θέση να απευθυνθεί τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά για να πουλήσει το εκκοκκισμένο βαμβάκι, προσδοκώντας σε πραγματική στήριξη των παραγωγών μελών του.

Πηγή: eleftheria.gr