Νέες ταυτότητες: Βήμα – βήμα η διαδικασία για να κλείσετε ραντεβού στη νέα πλατφόρμα id.gov.gr

Σε λειτουργία βρίσκεται από την Δευτέρα (30.09.24) η νέα πλατφόρμα id.gov.gr για να κλείσετε ραντεβού ψηφιακά για τις νέες ταυτότητες.

Με τη νέα σύγχρονη πλατφόρμα πρόκειται να αυξηθούν τα ραντεβού και κατ’ επέκταση θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής, με στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση σας για την έκδοση νέου τύπου ταυτότητας ή την αντικατάστασή του, λόγω μεταβολής των στοιχείων, λήξης ισχύος, φθοράς ή παλαιότητας.

Μέσω της πλατφόρμας id.gov.gr διασφαλίζεται ότι διατηρείται η χρονική απόσταση μεταξύ των ραντεβού  για την ίδια Αρχή Έκδοσης Δελτίων Ταυτότητας, ικανή για να ολοκληρωθεί ένα ραντεβού πριν ξεκινήσει ένα επόμενο.

Επιπλέον, οι ώρες και οι ημέρες των διαθέσιμων ραντεβού μπορούν να μεταβληθούν, λαμβάνοντας υπόψη περιορισμούς στο ωράριο και τη διαθεσιμότητα της Αρχής Έκδοσης, ανά χρονικά διαστήματα και ανά θέση εργασίας.

Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Βήμα – βήμα πως θα κλείσετε ραντεβού για νέες ταυτότητες

Η διαδικασία για τον προγραμματισμό του ραντεβού είναι η ακόλουθη:

Κατ’αρχάς, η είσοδος σας στην νέα πλατφόρμα γίνεται με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.

Στην αίτησή σας επιλέγετε Αρχή Έκδοσης με βάση τη διεύθυνση μόνιμης ή προσωρινής σας διαμονής στην Ελλάδα, συγκεκριμένη ημέρα και ώρα από τη λίστα διαθεσιμότητας, ώστε να εξυπηρετηθείτε με φυσική παρουσία.

Τα στοιχεία σας αντλούνται αυτόματα από το Μητρώο Πολιτών και το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ). Σε περίπτωση που δεν έχετε επικαιροποιημένα τα στοιχεία σας στο ΕΜΕπ, θα πρέπει είτε να τα ενημερώσετε επιτόπου ή να τα συμπληρώσετε κατά δήλωση.

Με την ολοκλήρωση της υποβολής του αιτήματος σας, θα λάβετε e- mail με τις βασικές πληροφορίες για τη διεκπεραίωση του ραντεβού, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας της Αρχής Έκδοσης που έχετε επιλέξει.

Επίσης, έχετε την δυνατότητα να επαναπρογραμματίσετε το ραντεβού, να το ακυρώσετε ή να υποβάλλετε εκ νέου, το αργότερο μία ώρα πριν την έναρξη του προγραμματισμένου ραντεβού.

Σε διάφορα διαστήματα πριν την έναρξη του προγραμματισμένου ραντεβού, λαμβάνετε από την πλατφόρμα μήνυμα υπενθύμισης στο e-mail που έχετε δηλώσει.

Tέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για την περίπτωση απώλειας ή κλοπής του Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με την αρμόδια Αρχή Έκδοσης, βάσει της διεύθυνσης μόνιμης ή προσωρινής διαμονής σας στην Ελλάδα και να ζητήσετε τηλεφωνικώς τον προγραμματισμό ραντεβού για την έκδοση νέας ταυτότητας.

πηγή: newsit.gr