Ε. Λιακούλη: «Νέο φιάσκο ΟΠΕΚΕΠΕ : Ζητά πίσω λεφτά από τους αγρότες, για δικό του λάθος!»

Άμεσα έφερε στη Βουλή, με ερώτησή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κ. Τσιάρα, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, ακόμη ένα φιάσκο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος εξαιτίας δικού του λάθους, αξιώνει αιφνιδιαστικά επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών του 2022 από 196.000 αγρότες της χώρας, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου (!).

Στη δε ερώτησή της, η βουλευτής Λάρισας επισημαίνει τα εξής:

«Δεν σταματάει να εκπλήσσει απολύτως αρνητικά τον αγροτικό κόσμο της χώρας ο ΟΠΕΚΕΠΕ, του οποίου η κακοδιαχείριση, κατά την τελευταία πενταετία της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, έχουν ως αποτέλεσμα την γνωστή πλέον ευρωπαϊκή ‘’εποπτεία’’ του Οργανισμού και την θεσμική χρεωκοπία του!

Αυτή τη φορά και συγκεκριμένα από την Πέμπτη (3/10/2024), ‘’πανικός’’ έχει επικρατήσει ανάμεσα στις τάξεις των παραγωγών, αφού εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες έλαβαν ειδοποιητήρια για επιστροφή ποσών που είχαν πληρωθεί το 2022, από λάθη του Οργανισμού Πληρωμών και των παλαιών «τεχνικών συμβούλων» του. Και αυτό γιατί ο τότε σύμβουλος, λόγω αδυναμίας των µμηχανογραφικών συστημάτων, υπέδειξε στον ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσει µε βάση τις δηλώσεις της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή του 2021, με αποτέλεσμασε συγκεκριμένο διασταυρωτικό έλεγχο να προκύψει και η ‘’εσφαλμένη πληρωμή’’ του Ιουλίου του 2023 που με τη σειρά της τώρα οδηγεί 196.000 αγρότες στην επιστροφή συνολικού ποσού της τάξης των 63 εκατομμυρίων ευρώ (!).

Ήδη, άμεση υπήρξε η αντίδραση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ΕΘΕΑΣ, η οποία ζητά:

Την αναστολή́ της προθεσμίας 29.10.2024, την επεξεργασία από́ τον ΟΠΕΚΕΠΕ πρότασης, ώστε οι συμψηφισμοί́ να γίνουν σε 5 ισόποσες δόσεις και τέλος τη θεσμοθέτηση μεικτής ομάδας διαχείρισης των θεμάτων του ΟΣΔΕ, ώστε να προλαμβάνονται κατά́ το δυνατόν τέτοιαφαινόμενα.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εξαιτίας προφανώς λάθους της κυβέρνησης, του ΟΠΕΚΕΠΕ και των συνεργατών τους, τα ποσά́ που καταβλήθηκαν επιπλέον και για τα οποία σήμερα ζητείται η επιστροφή́ ως αχρεωστήτως, αφορούν κατά́ βάση παραγωγούς των οποίων τα δικαιώματα μειώθηκαν, τόσο το 2022, όσο και τα έτη 2023, 2024 και επομένως η απαίτηση να συμψηφιστούν με την προκαταβολή́ του 2024, δημιουργεί́ σε αυτούς οικονομικό́ αδιέξοδο», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «πώς απαντά σε όλα τα παραπάνω και κυρίως πως σκοπεύει να επιλύσει το αιφνίδιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε για 196.000 παραγωγούς σε όλη τη χώρα με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ;»