Υποχρεωτικοί οι μετρητές νερού στα χωράφια μέχρι το τέλος του 2026

Την υποχρέωση να εγκατασταθούν σε όλες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις υδρόμετρα έως το τέλος του 2026, είτε έχουν γεώτρηση είτε ανήκουν σε συλλογικά αρδευτικά δίκτυα (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ), προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄ 5438/2024).

Παράλληλα, προβλέπει έναν ενιαίο τρόπο τιμολόγησης του αρδευτικού νερού για τους χρήστες, με μία σταθερή και μία μεταβλητή χρέωση ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης και το είδος της καλλιέργειας.

Το κόστος εγκατάστασης το επωμίζεται ο αγρότης
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, «οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος για αγροτική χρήση μεριμνούν για τη σταδιακή τοποθέτηση συστημάτων μέτρησης της κατανάλωσης ύδατος στο σύνολο των χρηστών του δικτύου αρμοδιότητάς τους, εντός διετίας από τη θέση σε ισχύ της παρούσας, εφόσον αυτό είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό. Οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος δύνανται να αναλαμβάνουν το σχετικό κόστος και να το ανακτούν μέσω της αποπληρωμής του από τους χρήστες».

Στις περιοχές που «ο πάροχος εκτιμά ότι δεν είναι τεχνικά ή οικονομικά εφικτό να τοποθετηθούν συστήματα μέτρησης των διακινούμενων ποσοτήτων ύδατος στο σύνολο του δικτύου», ο νομοθέτης προβλέπει ότι θα πρέπει ο πάροχος να υποβάλει λεπτομερές χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης και ότι «σε κάθε περίπτωση, η τοποθέτηση συστημάτων μέτρησης της κατανάλωσης ύδατος πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026».

Πηγή: ypaithros.gr