Τοξοβολία και Μυκηναϊκή περίοδος στο 1ο Δημοτικό Φαρσάλων

Στο πλαίσιο της εναρμόνισης του εορτασμού της 11ης Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2024 με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, με κοινό́ σύνθημα: «Αθλούμαστε Μαζί. Δίνουμε ποιότητα στη Ζωή́» το 1ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων διοργάνωσε ένα σύνολο από ξεχωριστές αθλητικές δράσεις, προάγοντας τη σωματική άσκηση για όλα τα παιδιά.

Η αρχή έγινε με τον καθιερωμένο δρόμο ευεξίας όπου οι μαθητές/τριες του σχολείου με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους και υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Βοϊκλή Επαμεινώνδα πραγματοποίησαν πεζοπορία με χαραγμένη πορεία στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στο πάρκο του Πολιτιστικού Κέντρου.

Στη συνέχεια ακολούθησε εκδήλωση  στο αμφιθέατρο του σχολείου  όπου οι μαθητες/τριες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες και οπτικοπαρουσιασεις από  αξιότιμους προσκεκλημένους.

Συγκεκριμένα η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα θερμό χαιρετισμό από την Υφυπουργό Παιδείας κ Μακρή Ζέττα, η οποία απευθυνόμενη σε παιδιά και εκπαιδευτικούς τόνισε την ωφελιμότητα της άθλησης τόσο στη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία των παιδιών.

Ακολούθησαν οπτικοπαρουσιάσεις από τον κ. Σδρούλια Θεόδωρο, Αρχιτέκτονα μηχανικό, αναφορικά με την ιστορία του Θεσσαλικού αλόγου, την ανάδειξη πανοπλιών της μυκηναϊκής περιόδου (η πανοπλία του Αχιλλέα) με εκτεταμένη αναφορά στην Ασπίδα του Αχιλλέα. Τη σκυτάλη πήρε ο συνεργάτης του κ. Πετμεζάς Σταύρος, πιλότος ελικοπτέρων Αξιωματικός  της Αεροπορίας Στρατού, καθηγητής φυσικής αγωγής, με μεταπτυχιακό στο εξοπλισμό των αρχαίων Ελλήνων και τακτικές πολέμου, ο οποίος έδειξε και  ανέλυσε στα παιδιά πώς ήταν τα πολεμικά όπλα της Μυκηναϊκής περιόδου και μοιράστηκε μαζί τους την εμπειρία του, μέσου βιωματικής προσέγγισης, για το πώς ήταν οι πανοπλίες.

Τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να δουν από κοντά παραδοσιακά τόξα και οπλισμό της αρχαίας εποχής αλλά και να μάθουν γενικότερα τις πολιτιστικές  και πολιτισμικές αξίες της εκείνης περιόδου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αναλυτική ενημερωτική παρουσίαση του αθλήματος της τοξοβολίας στα παιδιά από τον γυμναστή του σχολείου κ Βοϊκλη Επαμεινώνδα.

Με το πέρας της εκδήλωσης τα παιδιά οδηγήθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο για τη δράση αυλειο χώρο του σχολείου όπου είχαν τη δυνατότητα να ασκηθούν σε πρακτικό επίπεδο στο άθλημα της τοξοβολίας ρίχνοντας με αληθινά τόξα ενώ παράλληλα οργανώθηκαν καλλιτεχνικές διαδραστικές δραστηριότητες που περιλάμβαναν την αποτύπωση των πανοπλιών των ηρώων της εποχής αλλά και κυνήγι θησαυρού με στόχο τη συναρμολόγηση της ασπίδας του Αχιλλέα.

Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στις δράσεις και  είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη χαρά του αθλητισμού μέσα από το άθλημα της τοξοβολίας,  να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους μέσα από ένα κλίμα αποδοχής και ευγενούς άμιλλας.

Στη δράση παρευρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Δημακόπουλος Ιωάννης.

Η Διευθύντρια κα Τουρσουνίδου Φωτεινή  και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων ευχαριστούμε θερμά την Υφυπουργό κα Ζέττα Μακρή, τους αξιότιμους καλεσμένους κ. Σδρούλια Θεόδωρο και κ. Πετμεζά Σταύρο για την παρουσία τους και ευελπιστούμε σε μελλοντικές συνεργασίες καθώς επίσης και τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Βοϊκλή Επαμεινώνδα για την πολύτιμη συμβολή του.

Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα για όλους και τέτοιες πρωτοβουλίες προάγουν τις αξίες της ισότητας , της συμπερίληψης και της αλληλεγγύης .