Μ. Χαρακόπουλος με Δημ. Αντιπολίτευση Αγιάς: Ελπίζουμε να υπάρξει “λευκός καπνός” και για τα κάστανα

«Ο δήμος Αγιάς είναι μια περιοχή που στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα στη δενδροκαλλιέργεια. Αναμφίβολα είναι θετικό ότι, έστω και μετά από έναν χρόνο διαμαρτυριών των αγροτών, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ ανταποκρίθηκε στο δίκαιο αίτημα των μηλοπαραγωγών, αποζημιώνοντάς τους, ζήτημα που από την πρώτη στιγμή έθεσα με ένταση, γιατί δημιουργούνταν η εντύπωση δύο μέτρων και σταθμών σε σχέση με του μηλοπαραγωγούς της Μαγνησίας. Ωστόσο, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει “λευκός καπνός” για τα κάστανα, οι παραγωγοί των οποίων εύλογα αναμένουν να υπάρξει ευαισθησία και για αυτούς, όπως υποστήριξα και ενώπιων του κυβερνητικού κλιμακίου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι καστανοπαραγωγοί της Λάρισας δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού σε σχέση με τους παραγωγούς της Μαγνησίας! Αναμένουμε, λοιπόν, και γι αυτούς να υπάρξει αποκατάσταση της αδικίας. Αλλά με αφορμή τον Daniel νομίζω είναι καιρός να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια για αναδιάρθρωση δενδροκαλλιεργειών με ποικιλίες που αντέχουν περισσότερο στην κλιματική αλλαγή και έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στις διεθνής αγορές». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Αγιάς αποτελούμενη από τον επικεφαλής της κ. Θεόδωρο Ριζούλη και τους δημοτικούς συμβούλους  κ.κ. Απόστολο Καφετσιούλη, Δημήτρη Γουργιώτη και Δημήτρη Κορδίλα, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί για την επίλυση των προβλημάτων για την περιοχή της Αγιάς.

Εκκρεμότητα τα κάστανα

Όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι η εξαγγελία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα για την στρεμματική ενίσχυση στα μήλα είναι θετική, καθώς θα αμβλύνει τη δυσχερή οικονομική θέση των μηλοπαραγωγών, οι οποίοι βλέπουν το προϊόν τους να καταρρέει τόσο λόγω των διεθνών συγκυριών -κλείσιμο αγορών λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή- όσο και λόγω κλιματικής κρίσης -ζημιές από Daniel και παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, τόνισαν, ότι είναι επιτακτική ανάγκη και η ενίσχυση της καστανοκαλλιέργειας, καθώς -πέραν των ζημιών από τον Daniel- τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα με την σφήκα και την φαιά σήψη, με συνέπεια η δυναμική της να κλονίζεται, ενώ αποτελεί σημαντική εναλλακτική και για την συγκράτηση του πληθυσμού στις ημιορεινές περιοχές του Κισσάβου.

Προγράμματα αναδιάρθρωσης 

Ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας κ. Θεόδωρος Ριζούλης σημείωσε ότι πέραν των ενισχύσεων θα πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει και με άλλα μέτρα και αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων αναδιάρθρωσης μόνιμων καλλιεργειών για εναλλαγή με άλλες δενδροκαλλιέργειες, όπως ροδάκινα και νεκταρίνια, για την αντιμετώπιση της φθίνουσας πορείας της μηλοκαλλιέργειας.   

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των δημοτών της Αγιάς για την ουσιαστική συζήτηση, υπογραμμίζοντας ότι «τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με ορθή στοχοθεσία αλλά και καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων. Ειδικά ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας πάσχει σε αυτό, αλλά πιστεύω ότι οι συνθήκες ωριμάζουν για να αντιληφθούν όλοι ότι η συνεννόηση είναι προϋπόθεση για το κοινό καλό».