Ε. Λιακούλη: «Το 40% των Δήμων, ένα βήμα πριν την κήρυξη παύσης πληρωμών»

«Πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας,  πέντε ολόκληρα χρόνια στο “έλεος του Θεού” η τοπική αυτοδιοίκηση, με συνεχώς νέες αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και προσωπικό», τόνισε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΉΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, στην έναρξη της ομιλίας της ως ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επί της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την αυτοδιοίκηση και αφού εξέφρασε εισαγωγικά τα συλλυπητήριά της για την απώλεια των δύο συνανθρώπων μας, εθελοντών στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Ξυλόκαστρο.

Αναφορικά με τα μεγάλα προβλήματα της αυτοδιοίκησης και την επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η Ευαγγελία Λιακούλη σημείωσε ότι «οι ΟΤΑ της χώρας βρίσκονται διαρκώς προ εκπλήξεων. Το είδαμε όταν η Κυβέρνηση μετέφερε εν μία νυκτί την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό παράπλευρων οδών και πρανών στους Δήμους χωρίς να εξετάζει αν έχουν τα μέσα να ανταποκριθούν, το είδαμε με το φιάσκο του κανονισμού πυροπροστασίας όπου η ευθύνη «φορτώθηκε» στην αυτοδιοίκηση χωρίς καθοδήγηση, αλλά και πρόσφατα με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα 55-67 όπου αν και ανακοινώθηκε ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται, οι Δήμοι δεν είχαν πόρους να προσλάβουν προσωπικό…»

Πραγματοποιώντας δε ειδική αναφορά στη Θεσσαλία, η Λαρισαία Βουλευτής σημείωσε ότι «μιλά η Κυβέρνηση για καταμερισμό αρμοδιοτήτων με το νομοσχέδιο, όταν εμείς ιδίως στη Θεσσαλία ζήσαμε την κλιματική κατάρρευση και το αλαλούμ των αρμοδιοτήτων, με τη Δικαιοσύνη να απομένει πλέον να κρίνει ποιος είχε την αρμοδιότητα για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων – η κυβέρνηση ή ο ομογάλακτός της τότε Περιφερειάρχης; Προβλήματα αρμοδιοτήτων που ακόμα και σήμερα δεν έχουν λυθεί, με την Κυβέρνηση να μένει θεατής απέναντι στην οικολογική καταστροφή με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, όπου η αυτοδιοίκηση πάλευε μόνη απέναντι στην καταστροφή. Η Θεσσαλία παραμένει βουλιαγμένη και κατεστραμμένη και η Κυβέρνηση ηχηρά απούσα. Σπουδή έδειξε η Κυβέρνηση μόνο για να ιδρύσει τον ΟΔΥΘ ΑΕ για να διαχειριστεί δήθεν τα νερά της Θεσσαλίας, αλλά κι αυτός ακόμα αγνοείται, διαλέγοντας τα μέλη του ΔΣ που περιμένουν τους παχυλούς μισθούς τους…».

Αναλύοντας τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην αυτοδιοίκηση λόγω της έλλειψης πόρων, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία. Οι υπηρεσίες αδειάζουν λόγω των συνταξιοδοτήσεων χωρίς το προσωπικό να αναπληρώνεται, οι Δήμοι συνάπτουν συμβάσεις και δημιουργούν οφειλές λόγω της έλλειψης πόρων – ένας φαύλος κύκλος»

Σχεδόν οι μισοί Δήμοι της χώρας, το 40%, βρίσκονται ένα βήμα πριν την κήρυξη παύσης πληρωμών με δραματικές συνέπειες στις υπηρεσίες που προσφέρουν, στους προμηθευτές, στην ίδια τους τη λειτουργία. Το συνολικό έλλειμμα των δήμων ξεπερνά τα 400 εκ. ευρώ, έργα συγχρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 130 εκ. ευρώ έχουν παγώσει εδώ και μήνες διότι δεν υπάρχουν κονδύλια, ενώ οι προσλήψεις έχουν παγώσει εδώ και 14 μήνες. Οι πολιτικές της Κυβέρνησης τα τελευταία 5 χρόνια έχουν αφαιρέσει από τους δήμους τουλάχιστον το 70% των πόρων που έχουν θεσμοθετηθεί υπέρ της αυτοδιοίκησης και οι δήμοι χάνουν ετησίως 6 δις ευρώ – κι όλα αυτά ενώ δεν είμαστε σε μνημονιακή εποχή και η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για ανάπτυξη!»

Τέλος, η Ευαγγελία Λιακούλη σημείωσε ότι το νομοσχέδιο περιέχει διάταξη γροθιά στο “μαλακό υπογάστριο” της δημοκρατίας, αφού αλλάζει τα προσόντα του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προς το χειρότερο με διάταξη “φωτογραφική”.