Χαρακόπουλος στο κυβερνητικό κλιμάκιο έναν χρόνο μετά τις πλημμυρες: 7 ερωτήματα για ζημιές από τον Daniel

  • Καλόν είναι, έναν χρόνο μετά, να έχουμε όσο το δυνατόν τεκμηριωμένες απαντήσεις

Επτά εκκρεμότητες για τις συνέπειες του Daniel που χρήζουν αντιμετώπισης από τα συναρμόδια υπουργεία έθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στο υπουργικό κλιμάκιο που βρέθηκε στη Θεσσαλία έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. 

Ο Θεσσαλός πολιτικός αφού καλωσόρισε το κυβερνητικό κλιμάκιο στην Θεσσαλία, σημείωσε ότι «είναι χρήσιμη η ενημέρωση που έγινε για τα έργα και τις δράσεις που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης καταστροφής. Αγαπητέ Περιφερειάρχα, κ. Κουρέτα  οφείλω να πω ότι υπάρχει ένα φάουλ το οποίο πήρε διαστάσεις και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κακώς δεν εκλήθησαν όλοι οι βουλευτές, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Υπάρχει κοινή ανακοίνωση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ότι αποκλείστηκαν από αυτή την συνάντηση. Είναι μια δημόσια εκδήλωση στην οποία νομίζω ότι όλοι θα μπορούσαν να τοποθετηθούν.

Θεωρώ, όπως είπα, πολύ θετικό, ότι γίνεται ένα “ταμείο” για τον Daniel, όπως εύστοχα έγραψε η τοπική μας εφημερίδα, όχι υπό την έννοια ότι δίνουμε νέα λεφτά, είναι ήδη τεράστια τα ποσά που θα δοθούν για την αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Αλλά γίνεται ένας απολογισμός των όσων έγιναν μέχρι σήμερα και όσων θα πρέπει να γίνουν. Εξ αντανακλάσεως, δηλαδή, ο απολογισμός υπενθυμίζει και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Και βεβαίως, ορθώς ειπώθηκαν όλα αυτά που ειπώθηκαν, αλλά λίγο πολύ είναι γνωστά στον κόσμο. Ο κόσμος περιμένει από εμάς, από εσάς -και σε εμάς θέτει ερωτήματα- απάντηση στις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Το κατανοείτε.

Ακαλλιέργητα με φέρτα υλικά 

Ερώτημα πρώτον: Ο αποπεμφθείς Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκης, εδώ είχε δεσμευτεί ότι, πέρα από το πρόγραμμα για την Κάρλα θα υπάρχει και ένα δεύτερο πρόγραμμα για τα χωράφια που έχουν φερτά υλικά, που έχουν πάθει ζημιά, που είναι ακαλλιέργητα. Ο υπουργός μπορεί να αποπέμφθηκε, αλλά το κράτος έχει συνέχεια. Επ’ αυτού δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και περιμένουν οι αγρότες και από το Κιλελέρ και από τα Φάρσαλα και από αλλού, να υπάρξει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τι θα γίνει με αυτούς;

Αποζημιώσεις μήλων

Δεύτερο. Χάρηκα πολύ για την απάντηση που έδωσε ο συντοπίτης μας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, για τις αποζημιώσεις των μήλων, την ενίσχυση των μηλοπαραγωγών στην Αγιά. Υπήρχε ένα αίσθημα αδικίας, το λέγανε ευθέως -μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- ότι ευνοήθηκαν στη Μαγνησία, όπου πήραν 500 ευρώ το στρέμμα και αδικήθηκαν οι  εδώ παραγωγοί. Αναγκάστηκαν να βγάλουν κατ’ επανάληψη τα τρακτέρ στον δρόμο, ακόμη και την ημέρα των ευρωεκλογών. Είναι θετικό, λοιπόν, ότι θα αποζημιωθούν με 450 ευρώ το στρέμμα οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς. 

Καστανοπαραγωγοί σε απόγνωση 

Είναι θετικό αυτό, αλλά υπάρχει και το τρίτο ζήτημα με τους καστανοπαραγωγούς. Πέραν από τον Daniel έχουν μεγάλο πρόβλημα με τη φαιά σήψη. Υπάρχει ζημιά, απώλεια παραγωγής και θα πρέπει και εκεί να υπάρξουν ανάλογα ανακλαστικά από πλευράς της κυβέρνησης. Μη χρειαστεί να γίνουν πάλι κινητοποιήσεις, να τρέχουν έναν χρόνο, προκειμένου να υπάρξουν αποζημιώσεις και ενισχύσεις και για τους καστανοπαραγωγούς.

Ζωοτροφές για πανώλη

Τέταρτο. Πολύ θετικό το ότι οι αποζημιώσεις για τα ζώα που έχουν θανατωθεί λόγω πανώλης θα είναι σε ένα ποσό που προσεγγίζει την πραγματική τιμή της αγοράς. Βεβαίως, εξ αντιδιαστολής πάλι νιώθουν αδικημένοι αυτοί που από τον Daniel έχασαν ζώα και δεν αποζημιώθηκαν με αυτή την τιμή. Αν είναι, όπως ειπώθηκε, αυξημένη κατά 66% για αυτούς με την πανώλη, είναι κατά 66% κάτω για αυτούς του Daniel. Αλλά πέραν αυτού, για την πανώλη θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ο εγκλεισμός επέβαλε και αυξημένο κόστος παραγωγής, καθώς οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να ταΐζουν ζωοτροφή, από τη στιγμή που δεν βγάζουν έξω τα ζώα τους. Άρα θα πρέπει να δείτε και εκεί, πως θα υπάρξει ένα μέτρο στήριξης των κτηνοτρόφων. 

Καθυστερήσεις στο 5.2

Πέμπτον. Έρχομαι στο “5.2”, για το οποίο μίλησε νωρίτερα και ο αγαπητός μου Πρόεδρος του ΕΛΓΑ. Έχει περάσει ένας χρόνος και ακόμη δεν έχει προχωρήσει. Τους ζητάμε πράγματα, ασφαλιστικές ενημερότητες, γραφειοκρατικά ζητήματα, που στο τέλος της ημέρας, πόσοι από αυτούς θα επιμείνουν να αποκαταστήσουν το κοπάδι τους, το ποιμνιοστάσιο τους, για να ζήσουν. Λοιπόν, θα πρέπει να το δείτε άμεσα αυτό να λυθεί. 

Γέφυρες Αμπελιάς και Παλαιόπυργου

Έκτον. Χαίρομαι κ. Ταχιάο για όσα μας είπατε, αλλά όταν εσείς θα φύγετε από εδώ εμάς θα μας ρωτήσουν: Μάξιμε πότε θα γίνει η καινούργια γέφυρα στην Αμπελιά; Πότε θα γίνει η καινούργια γέφυρα στον Παλαιόπυργο; Καλό είναι, έναν χρόνο μετά, να έχουμε όσο το δυνατόν τεκμηριωμένες απαντήσεις, έναν οδικό χάρτη. Προχωράει αυτό που ξεκίνησε ο Περιφερειάρχης, η ιρλανδική γέφυρα, έστω με τις όποιες καθυστερήσεις υπήρχαν. Είναι θετικό, αλλά δεν ξέρουμε τι χειμώνα θα έχουμε μπροστά μας και πόσο εύχρηστη αυτή θα είναι.

Ακτινίδια

Και τελειώνω με την έβδομη εκκρεμότητα για τα ακτινίδια και την αποκατάσταση του φυτικού κεφαλαίου. Κύριε Υπουργέ, κ. Κοντογιώργη, εγώ είμαι κυβερνητικός βουλευτής, αλλά δεν έχω εκχωρήσει σε κανέναν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο βουλευτής εκ του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, συμβάλλει στο νομοθετικό έργο και ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο. Στις 2 Απριλίου κατέθεσα μια ερώτηση μετά από συνάντηση που είχα με παραγωγούς από το Δέλτα Πηνειού, καλλιεργητές ακτινιδίου, οι οποίοι μου λένε “δεν ξέρουμε τι αποζημίωση θα πάρουμε για το φυτικό κεφάλαιο για να μπορέσουμε να το αποκαταστήσουμε”. Στις 2 Απριλίου η ερώτησή μου προς τους υπουργούς Πολιτικής Προστασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Το μεν Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, εντός του προβλεπόμενου από τον κανονισμό της Βουλής μήνα, μου απαντά στις 30 Απριλίου και μου λέει μεταξύ άλλων ότι “η σχετική απόφαση για τη χορήγηση προκαταβολής θα εκδοθεί μετά την υποβολή των απαραίτητων στοιχείων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης”. Η ερώτηση στις 2/4ου απευθύνεται και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Περνάει ένας μήνας, δεν απαντά. Περνάνε δύο μήνες, δεν απάντα. Περνάνε τρεις μήνες, δεν απαντά. Τον τέταρτο μήνα λαμβάνω απάντηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Θεωρώ ότι μετά από 4 μήνες, για να έχει καθυστερεί τόσο η απάντηση, θα υπάρχει και λύση στο πρόβλημα, θα έχουν επικοινωνήσει τα δυο συναρμόδια Υπουργεία για να μας πούνε ποιο είναι το ύψος της αποζημίωσης -αφού λεφτά υπάρχουν κατά τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Τριαντόπουλο. Η απάντηση,  λοιπόν, που παίρνω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη είναι: “Οι προϋποθέσεις και το ύψος αποζημίωσης για τους δικαιούχους θα περιγράφονται αναλυτικά σε σχετική ΚΥΑ της κρατικής αρωγής”. Αν γίνατε εσείς σοφότεροι έγινα και εγώ. Νομίζω χρειαζόμαστε λίγο καλύτερο συντονισμό. Ευχαριστώ».