Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να τοποθετούμε στην πόρτα του ψυγείου

Το πού τοποθετούνται τα διάφορα προϊόντα, από τα ράφια και τα συρτάρια μέχρι τις πόρτες, έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια των τροφίμων και τη σωστή αποθήκευση. Επομένως, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο τι τοποθετείτε στην πόρτα.

Ενώ η θερμοκρασία των ραφιών και των συρταριών σε ένα ψυγείο είναι συνήθως σταθερή, η πόρτα του ψυγείου υπόκειται σε μεταβολές της θερμοκρασίας. Κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα του ψυγείου, το περιεχόμενο εκτίθεται σε θερμό αέρα. Επομένως, τα τρόφιμα που τοποθετούνται εκεί διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αλλοίωσης και είναι προτιμότερο να αποθηκεύετε εκεί αντικείμενα που υπόκεινται σε αλλαγές θερμοκρασίας.

Γάλα

Μπορεί να είναι βολικό να τοποθετήσετε μεγάλα μπουκάλια γάλακτος στην πόρτα, αλλά δεν πρέπει να το κάνετε. Οι χαμηλές θερμοκρασίες διευκολύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων, οπότε η διατήρηση του γάλακτος στην πόρτα το θέτει σε συνεχή κίνδυνο αλλοίωσης. Αντ’αυτού, το γάλα πρέπει να αποθηκεύεται στο πίσω μέρος του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία είναι πιο δροσερή.

Αυγά

Οι περισσότερες θήκες αυγών του ψυγείου βρίσκονται στην πόρτα του ψυγείου, αλλά ούτε η τοποθέτηση θήκης αυγών στην πόρτα του ψυγείου είναι καλή ιδέα. Τα αυγά πρέπει να τοποθετούνται σε ένα ράφι στο ντουλάπι, όπου η θερμοκρασία είναι σταθερή.Έτσι, θα αποτραπεί η απώλεια υγρασίας και οι οσμές από άλλα τρόφιμα.

Κρέατα και πουλερικά

Όταν χειρίζεστε ωμό κρέας και πουλερικά, είναι σημαντικό να τα χειρίζεστε σωστά, ώστε να μην αρρωστήσει κανείς. Το ωμό κρέας και τα πουλερικά περιέχουν υγρό στη συσκευασία, το οποίο μπορεί να μολύνει άλλα τρόφιμα εάν έρθουν σε επαφή με αυτό. Δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται σε πόρτες, καθώς οι χυμοί μπορούν εύκολα να χυθούν έξω. Δεν είναι επίσης ασφαλή μέσα σε πόρτες που ανοίγουν και έχουν διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Το καλύτερο μέρος για αυτά τα τρόφιμα είναι το κάτω ράφι του ψυγείου, το οποίο πρέπει να είναι σφιχτά τυλιγμένο με πλαστική μεμβράνη ή σφραγισμένο σε αεροστεγές δοχείο για να μην χυθούν υγρά.

Φρούτα και λαχανικά

Αν και μπορεί να είναι εύκολο να αφαιρέσετε τα φρούτα από την πόρτα του ψυγείου, υπάρχει καλύτερο μέρος για τα φρούτα και τα λαχανικά.

Αυτό είναι το συρτάρι του ψυγείου. Μετά σύγχρονα ψυγεία, η υγρασία στο συρτάρι μπορεί να ελεγχθεί (τα φρούτα χρειάζονται χαμηλή υγρασία και τα λαχανικά υψηλή υγρασία). Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρχουν δύο ξεχωριστά συρτάρια, το ένα μπορεί να είναι για τα φρούτα και το άλλο για τα λαχανικά. Εάν υπάρχει ένα συρτάρι, η υγρασία στο συρτάρι μπορεί να ρυθμιστεί τοποθετώντας τα φρούτα στο εξωτερικό του συρταριού και τα λαχανικά στο εσωτερικό του.

Τυρί

Όπως και με τα φρούτα και τα λαχανικά, τα σύγχρονα ψυγεία διαθέτουν ένα συρτάρι αφιερωμένο στο τυρί, το οποίο επιτρέπει τη διέλευση επιπλέον κρύου αέρα, διατηρώντας το τυρί πολύ κρύο χωρίς να το παγώνει.Στο συρτάρι αυτό αποθηκεύονται επίσης τα φρεσκοκομμένα αλλαντικά.

Τέλος, τι πρέπει να βάζετε στην πόρτα του ψυγείου;

Εκεί βάζετε σάλτσες και σιρόπια, από κέτσαπ, μαγιονέζα και μουστάρδα μέχρι σιρόπια, σάλτσα σόγιας και πίκλες. Μπορεί επίσης να χωρέσει τα αναψυκτικά που θέλετε να πίνετε κρύα.Αυτό που έχουν όλα αυτά κοινό είναι ότι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής στα ράφια του σούπερ μάρκετ και αντέχουν στις αλλαγές της θερμοκρασίας όταν ανοίγει η πόρτα του ψυγείου.

Πηγή: olivemagazine.gr