Τι είναι το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και πώς επηρεάζονται τα οχήματα

Mε τον νέο Νόμο που ψηφίστηκε τον Ν. 5135/2024 έχουμε ως βασική αλλαγή την αντικατάσταση του χαρτοσήμου με το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής που είναι πλέον η ονομασία του χαρτοσήμου.

Πού εφαρμόζεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής

Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής εφαρμόζεται σε διάφορες περιπτώσεις και το ποσοστό του εξαρτάται από τον τύπο εφαρμογής.

Στις επαγγελματικές μισθώσεις εφαρμόζεται με ποσοστό 3,60%, ποσό το οποίο πληρώνει ο εκμισθωτής με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και δάνεια μεταξύ επαγγελματιών εφαρμόζεται με ποσοστό 2,40%.

Τι ισχύει για τη Λιανική Τιμή Προ Φόρων

Αλλαγές υπάρχουν και στην αύξηση ορίου ΛΤΠΦ των οχημάτων όπου σύμφωνα με το Άρθρο 37 του Ν. 5135/2024 αυξάνεται το όριο της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων των αυτοκινήτων που παραχωρούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς από τις 17.000€ στις 20.000€.

Δηλαδή τα οχήματα που παραχωρούνται σε εργαζόμενους ή εταίρους αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς της επιχείρησης και τα οποία δεν ξεπερνούν τη Λιανική Τιμή Προ φόρων των 20.000€, δεν φορολογούνται.

Στην περίπτωση που το όχημα χρησιμοποιηθεί για ανάγκες που δεν αφορούν αποκλειστικά τις ανάγκες τις επιχείρησης, τότε το όχημα αποτελεί παροχή σε είδος και φορολογείται χωρίς καμία απαλλαγή.

Πηγή: reader.gr