Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, ενός προγράμματος που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025, όπως δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Ο σκοπός μας από το Νοέμβριο που υπολογίζουμε να ξεκινήσουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2025, να γίνουν τουλάχιστον 37 χιλιάδες χειρουργεία. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε πάρα πολύ τη λίστα αναμονής. Αυτός ο δείκτης σήμερα είναι περίπου 67,5 χιλιάδες άνθρωποι. Με τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα πρέπει αυτός ο δείκτης να πάει πάρα πολύ χαμηλά, όσο χαμηλότερα δεν υπήρξε ποτέ. Άρα, πρακτικά θα έχουμε μειώσει τις αναμονές κάτω από το μισό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά στη δωρεάν διενέργεια απογευματινών χειρουργείων, με χρηματοδότηση ύψους 51 εκατ. ευρώ (+ΦΠΑ) από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δικαιούχοι θα είναι τα περιστατικά που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για περισσότερο από τέσσερις μήνες, ενώ οι επεμβάσεις που θα διενεργηθούν μέσω αυτού του εργαλείου υπολογίζονται περί τις 37.000.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Υπουργός, το τεχνικό δελτίο προβλέπει ένα ποσό της χρηματοδότησης να κατευθυνθεί σε ιδιωτικές κλινικές, εφόσον δεν μπορεί το δημόσιο σύστημα να καλύψει τον όγκο των χειρουργείων.

Πηγή: insider.gr