Επερώτηση προς την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, για την μη κατασκευή του έργου αναστόμωσης πηγών και φράγματος στα Βρυσιά Φαρσάλων

Κύριε περιφερειάρχη

Στις 14/12/2020 η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, είχε ανακοινώσει στα ΜΜΕ, ότι προχωρούσε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η δημοπράτηση του έργου αναστόμωσης των πηγών και σχετικού φράγματος στα Βρυσιά Φαρσάλων, για τη συγκράτηση του νερού που αναβλύζει στην περιοχή, προκειμένου να γίνεται τεχνητός εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα και να αξιοποιείται για άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων γεωργικών καλλιεργειών της περιοχής.

Στις 24/6/2021, σύμφωνα με νέα ανακοίνωσή της στα ΜΜΕ, πληροφορηθήκαμε ότι αναδείχτηκε ανάδοχος και προχωρά ο προσυμβατικός έλεγχος του έργου.

Στις 25/10/2021, η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, ανακοίνωνε πάλι στα ΜΜΕ, ότι υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής του έργου, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 με προϋπολογισμό 2.083.200 ευρώ και ότι ξεκινούσε το έργο, χωρίς όμως να προχωρήσει.

Βλέποντας ότι το έργο δεν προχωρούσε, καταθέσαμε ως Λαική Συσπείρωση επερώτηση στις 2/11/2022, καταλογίζοντάς ευθύνη στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή για την μη έναρξη του έργου αναστόμωσης των πηγών και του σχετικού φράγματος στα Βρυσιά Φαρσάλων και την ρωτούσαμε πότε θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο.

Τότε μας απάντησε ότι ανέκυψε ένα πρόβλημα με ένα τμήμα της έκτασης όπου σχεδιάστηκε να γίνει το έργο, γιατί ήταν ατομική ιδιοκτησία και θα μετατοπίζονταν σε κάποια απόσταση οι εργασίες που θα ξεκινούσαν ώς το τέλος του 2022.

Πέρασε το 2023 και το έργο δεν έγινε.

Στις εκλογές του 2023, εκλεγήκατε εσείς στην διοίκηση της περιφέρειας Θεσσαλίας και βρισκόμαστε 3 μήνες πριν το τέλος του 2024 και το έργο δεν έχει γίνει.

Επερωτάτε η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, γιατί δεν προχώρησε ακόμα η κατασκευή του έργου αναστόμωσης πηγών και του φράγματος στα Βρυσιά Φαρσάλων, πότε θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί;

16/9/2024

Τσιαπλές Αναστάσιος

Περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης