Συλλαλητήριο ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες από τους πλημμυροπαθείς στον Παλαμά

Το μήνυμα ότι ένα χρόνο μετά την καταστροφική επέλαση του Daniel οι κάτοικοι της περιοχής μας συνεχίζουν να βιώνουν τις τραγικές του συνέπειες και την υποβάθμιση που επέφερε στη ζωή τους και το κυριότερο συνεχίζουν να νιώθουν απροστάτευτοι μπροστά σε νέες πλημμύρες έστειλε το πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία Παλαμά.

Το συλλαλητήριο που ήταν απόφαση της σύσκεψης αγροτικών συλλόγων, εργατικών σωματείων, εμπορικών συλλόγων, σωματείων αυτοαπασχολούμενων, μαζικών φορέων και πλημμυροπαθών, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, ήταν αρκετά μαζικό – όχι πάντως στο βαθμό που απαιτούν οι καταστάσεις- και είχε παλμό αναδεικνύοντας την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων ανακούφισης και στήριξης των πληγέντων και ανάταξης της περιοχής που όπως τονίστηκε και από τους ομιλητές, δεν είναι επαρκή παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Κι αυτό γιατί όπως ειπώθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΟΑΣΚ κ. Κων. Τζέλλα, η περιοχή παραμένει απροστάτευτη μπροστά σε νέες πλημμύρες καθώς δεν έχουν προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά έργα, τα αναχώματα δεν έχουν αποκατασταθεί, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν στους αγροτοκτηνοτρόφους και στους άλλους πλημμυροπαθείς είναι κατώτερες της πραγματικής ζημιάς που υπέστησαν ενώ, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων ενοικίου, στην απομάκρυνση των μπάζων και σε άλλα ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν εγκαίρως αντιμετωπιστεί.

Την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων επισήμαναν στις τοποθετήσεις τους και οι Πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου κ. Γ. Καπράνας, του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ κ. Απ. Ταξιάρχης, της Προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας κ. Π. Μπούτα που εστίασε στα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, του εκπροσώπου της ΕΛΜΕ κ. Φωτ. Αλεξάκου, του Προέδρου του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Ν. Καρδίτσας κ. Στ. Σαριδάκη, του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά κ. Σωτ. Αντωνίου, του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Παλαμά κ. Π. Γκιουλέκα καθώς και της εκπροσώπου του Συλλόγου Γυναικών Παλαμά κ. Βιβή Ξύστρα αλλά και του κ. Απ. Παπακυρίτση που μίλησε εκπροσωπώντας τις 115 οικογένειες του Βλοχού που τάσσονται υπέρ της μετεγκατάστασης.

Τα αιτήματα του συλλαλητηρίου

Το διεκδικητικό πλαίσιο του συλλαλητηρίου που εγκρίθηκε δια βοής στο τέλος του συλλαλητηρίου περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:

-Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων. Να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.

-Να ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου. Να γίνουν τα φράγματα π.χ. Μουζακίου, Πύλης, Σκοπιάς, κλπ και να γίνουν όλα τα απαραίτητα αρδευτικά έργα με κλειστά κυκλώματα και να ολοκληρωθούν της λίμνης Σμοκόβου, (χωρίς ΣΔΙΤ).

-Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό,πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων.

-Να εξοφληθεί άμεσα η κρατική αρωγή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού και εμπορευμάτων στους πληγέντες. Να απλοποιηθεί το μέτρο 5.2 για τους κτηνοτρόφους – μελισσοκόμους και να ενταχθούν όλοι οι πληγέντες.

-Να αποζημιωθούν όλοι οι πλημμυροπαθείς στο 100% για τις κατεστραμμένες οικίες τους, να δίνεται χωρίς καθυστέρηση το επίδομα ενοικίου. Να απαλλαγούν από λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ΔΕΥΑ, Δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ.

-Προσλήψεις με άμεσες προκηρύξεις όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών και λοιπού προσωπικού στα κέντρα υγείας και στο νοσοκομείο Καρδίτσας.

-Άμεσα να αποκατασταθούν οι σχολικές μονάδες που καταστράφηκαν με κρατική ευθύνη και να μην ισχύσουν οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και το κλείσιμο τμημάτων.

-Μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, εγγυημένες τιμές στους αγροτοκτηνοτρόφους, κατάργηση των τεκμαρτών εισοδηματικών κριτήριων στους αυτοαπασχολούμενους.

-Ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου επικινδυνότητας σε έκτακτη ανάγκη, με οδούς διαφυγής και χώρους καταφυγής (με ιδιαίτερη φροντίδα για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ), με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην πολιτική προστασία με τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμό. Ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.

-Όχι στα σχέδια και τις προτάσεις των Ολλανδών που προωθούν την ταχύτερη «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, με αναδιάρθρωση καλλιεργειών και αλλαγή χρήση γης, με το παραπέρα ξεκλήρισμα των αγροτοκτηνοτρόφων.

-Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού, το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Όχι στην ιδιωτική ασφάλιση των οικημάτων και απαλλαγή της ευθύνης του κράτους με προώθηση της ατομικής ευθύνης.

Κωστής Κριτσιάνης – karditsalive.net