Βαμβάκι: Σαπίζουν τα καρύδια

Ο κάμπος της Θεσσαλίας, παραδοσιακά συνδεδεμένος με την καλλιέργεια βαμβακιού, βιώνει μια πρωτοφανή κρίση. Οι βαμβακοκαλλιεργητές αντιμετωπίζουν φέτος σοβαρά προβλήματα που απειλούν την επιβίωσή τους και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον αυτής της σημαντικής για την περιοχή καλλιέργειας. Αλλοιώσεις στα καρύδια, χαμηλές τιμές στην αγορά και -ενδεχομένως- προβλήματα με τις ενισχύσεις, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που οδηγεί τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Σύμφωνα με αναφορές παραγωγών από τα Φάρσαλα, τα καρύδια εμφανίζουν αλλοιώσεις, δηλαδή έχει σαπίσει ένα μέρος αυτού πριν καν ανοίξει. Η αιτία αυτού του φαινομένου παραμένει άγνωστη μέχρι στιγμής, με μερικούς να εικάζουν ότι μπορεί να οφείλεται σε κάποια ασθένεια (βακτήρια, μύκητες) ή στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Επιπλέον, αρκετοί παραγωγοί αναφέρουν ότι το καρύδι ανοίγει «καραμέλα», με αποτέλεσμα όπως έχει συμβεί και άλλα χρονιές, η συλλεκτική μηχανή να μην μπορεί να το βγάλει από το κέλυφος και να μειώνεται σημαντικά το ειδικό βάρος της τελικής παραγωγής που θα λάβουν κατά την συγκομιδή.

Για τις όψιμες καλλιέργειες, η κατάσταση παραμένει αβέβαιη ακόμα και θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.

ΠΛΑΦΟΝ – ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Παράλληλα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, έχει ανακοινωθεί το ειδικό πλαφόν παραγωγής ανά νομό, το οποίο πρέπει να συλλέξει κάθε αγρότης για να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Ωστόσο, με τις τρέχουσες συνθήκες, πολλοί αγρότες ανησυχούν ότι δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το απαιτούμενο όριο. Για τον νομό Λάρισας, το πλαφόν έχει οριστεί στα 292 κιλά ανά στρέμμα, ενώ για τον γειτονικό νομό της Καρδίτσας, αυτό ορίζεται λίγο χαμηλότερα στα 268 κιλά ανά στρέμμα.

ΤΙΜΗ

Κι ενώ οι παραγωγοί αγωνιούν για την καλλιέργεια, μια άλλη παράμετρος και η πιο βασική έρχεται να σκεπάσει με μαύρα σύννεφα τον κάμπο της Θεσσαλίας. Τις τελευταίες ημέρες, η χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα κοντά στα 68 σεντς δολάρια ανά λίβρα, που μεταφράζεται σε περίπου 50 σεντς ανά κιλό σε ευρώ. Οι αγρότες με αυτή την τιμή του βαμβακίου αλλά και με τις εκτιμώμενες απώλειες που αναμένεται να λάβουν κατά την συγκομιδή εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η παραγωγή δεν θα καλύψει ούτε τα έξοδα που διέθεσαν – και χρωστούν οι περισσότεροι – για την φετινή χρονιά.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό κόσμο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας αλλά και άλλων καλλιεργειών. Χωρίς ένα αξιοπρεπές κέρδος, οι αγρότες  χρόνο με το χρόνο θα εγκαταλείπουν την γη, που τις παλαιότερες γενιές έθρεψε, μεγάλωσε και σπούδασε πολλές οικογένειες.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία - Γ.Γ.