Μ. Χαρακόπουλος στη Γιορτή Μήλου Αγιάς: Μήλον της έριδος οι αποζημιώσεις του Daniel

«Δεν είναι τυχαίο το ότι οι πολιούχοι της Αγιάς εορτάζονται ταυτόχρονα με τη γιορτή του μήλου. Γιατί το μήλο δίνει ψωμί σε εκατοντάδες οικογένειες της επαρχίας Αγιάς. Είναι σημαντικό προϊόν, σημείο αναφοράς για όλη την επαρχία της Αγιάς». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της 27ης Γιορτής Μήλου στην Αγιά της Λάρισας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός αφού καλωσόρισε τον Γέροντα Μητροπολίτη Καισαρείας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Θεοφύλακτο, ο οποίος προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού, επισήμανε ότι «οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις γίνονται στη σκιά κινητοποιήσεων. Γιατί ο κόσμος της Αγιάς νιώθει αδικημένος μετά το κακό που μας βρήκε με τον Daniel και τον Elias με τις πλημμύρες πέρσι τον Σεπτέμβριο. Οι αποζημιώσεις έγιναν μήλον της έριδος ανάμεσα στη Μαγνησία και τη Λάρισα, ανάμεσα στους μηλοπαραγωγούς του Πηλίου και τους μηλοπαραγωγούς τους Αγιάς. Νομίζω ότι ευλόγως αισθάνονται αδικημένοι οι παραγωγοί, διότι νιώθουν ότι υπήρξαν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θέλω να πιστεύω ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα δει με διαφορετική οπτική το δίκαιο αυτό αίτημα. Ξέρετε ότι ήμουν από αυτούς που άσκησαν κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ξέρετε ότι ήμουν από αυτούς που και με τον δημόσιο λόγο μου ήλεγξα την απελθούσα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δεν έδειξε τα ίδια ανακλαστικά στο εύλογο αίτημα των Αγιωτών».

Πολλές οι δυσκολίες στην μηλοπαραγωγή

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η καλλιέργεια του μήλου τα τελευταία χρόνια, την τελευταία δεκαετία, αντιμετωπίζει σειρά δοκιμασιών. Αρχικά ήτανε το εμπάργκο στη Ρωσία που έκλεισε μια μεγάλη αγορά και αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε σε άλλες αγορές. Αλλά εσχάτως και εκεί στην Αίγυπτο, Σεβασμιώτατε, στην επαρχία σας, είχαμε προβλήματα με την οικονομική κρίση και την υπαγωγή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είχαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εισβολή τη ρωσική, που επηρέασε τις παγκόσμιες αγορές, δημιούργησε αρρυθμίες στο κόστος της ενέργειας που επιβαρύνει και το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, άρα το κόστος παραγωγής των αγροτών μας. Είχαμε την κλιματική αλλαγή η οποία έχει μετατραπεί σε κλιματική κρίση και τη βιώσαμε πολύ έντονα με τον Ιανό πριν 3 χρόνια, τώρα με τον Danielκαι τον Elias, που άφησαν έντονες πληγές και στην επαρχία μας και ένα χρόνο σχεδόν μετά δεν έχουν πλήρως επουλωθεί. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και καταβολή ενέργειας για να γίνει αυτό».

Επιδότηση ασφάλιστρου του ΕΛΓΑ

Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι «σε όλες αυτές τις προκλήσεις, η πολιτεία προσπαθεί να σταθεί δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, δίπλα στους πραγματικούς παραγωγούς. Λάβαμε πρωτοβουλίες για την άμβλυνση του κόστους παραγωγής, επανήλθε το αγροτικό πετρέλαιο που είχε καταργηθεί στα χρόνια των μνημονίων. Ο ΕΛΓΑ έδωσε αποζημιώσεις πολλαπλάσιες των εισφορών που λαμβάνει από τους αγρότες. Και επειδή βρισκόμαστε ενώπιον αναθεώρησης του κανονισμού του Οργανισμού γεωργικών ασφαλίσεων, θα θέλαμε απ’ όλους σας να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις. Μη βρεθούμε προ οδυνηρών εκπλήξεων με την αλλαγή του κανονισμού. Επειδή με ξέρετε χρόνια, πολιτεύομαι χρόνια και σας μιλάω πάντα τη γλώσσα της αλήθειας, όταν θέλουμε από τον ΕΛΓΑ να καλύπτει ακόμη περισσότερες ζημίες που μέχρι σήμερα δεν αποζημιώνει αυτό σημαίνει και αναπροσαρμογή των κομίστρων, των ασφαλίστρων που θα πληρώσουν οι αγρότες μας. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα πρέπει για να μην πέσει το βάρος στους παραγωγούς, να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα που υπάρχει μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης από την ΚΑΠ έτσι ώστε να επιδοτηθεί το ασφάλιστρο. Το είχαμε προβλέψει την περίοδο που ήμουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ’15 υπήρξαν άλλες προτεραιότητες και δεν προχώρησε τότε η επιδότηση του ασφαλίστρου. Τώρα, όμως, ενόψει της αλλαγής που θα έχουμε στον κανονισμό των γεωργικών ασφαλίσεων, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί αυτή η δυνατότητα για να μη γίνει δυσβάσταχτο το άχθος των κομίστρων, των ασφαλίστρων στον ΕΛΓΑ από τους αγρότες. Προφανώς πρέπει πολλά να γίνουν ακόμη».

Καταλήγοντας ο κυβερνητικός βουλευτής διαβεβαίωσε ότι «επειδή με γνωρίζετε χρόνια, ξέρετε ότι δεν είμαι από αυτούς που “λιβανίζουν” την εκάστοτε εξουσία για να γίνουν αρεστοί. Λοιπόν, όπως πολιτεύομαι όλ’ αυτά τα χρόνια, αυτό δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να κάνω και σήμερα, προτάσσοντας πρώτα το συμφέρον του τόπου μας, το κοινό καλό και μετά όλα τα άλλα. Χρόνια πολλά, καλές παράγωγες, υγεία και δύναμη στην καθεμιά και τον καθένα, να είστε καλά».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον χαιρετισμό του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: