Ε. Λιακούλη: «Οι αγρότες της Αγιάς σε απόγνωση και τα μήλα της, σε φθίνουσα πορεία»

Στις καθιερωμένες, πλέον, εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αγιάς, για τον εορτασμό των Πολιούχων Αγίων Αντωνίων, την απελευθέρωση της περιοχής από τον τουρκικό ζυγό, αλλά και την έναρξη της 27ης Γιορτής Μήλου, παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία στον σύντομο χαιρετισμό της τόνισε τα εξής:

«Χαίρομαι που απόψε ανταμώνουμε και πάλι όλοι και όλες μαζί, σε αυτή την πολυεπίπεδη γιορτή των ισχυρών θρησκευτικών και εθνικών συμβολισμών, αλλά και ανάδειξης της παραγωγικής βάσης της περιοχής μας.

Πρωτίστως σήμερα, τιμούμε τους Ανθρώπους του μόχθου και της γης, που με το μεράκι τους, την επιμονή τους στην ποιότητα των προϊόντων τους και την αγάπη τους για τον Τόπο τους καταφέρνουν και κάνουν την Αγιά ευρύτερα γνωστή σε όλους τους καταναλωτές, μέσω του κομβικού προϊόντος της, του μήλου.

Παρά τα προσκόμματα που αδικαιολογήτως δημιουργεί το κεντρικό κράτος, παρά τις αδικίες των αποφάσεών του, όπως συνέβη πέρυσι με την εξαίρεση των παραγωγών της Αγιάς από τις αποζημιώσεις για τον Daniel, όταν και αυτοί μαζί με τους υπόλοιπους Θεσσαλούς βρέθηκαν κυριολεκτικά ‘’στο μάτι’’ του κυκλώνα, παρά την αδιαφορία του για την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, παρά την επιδεικτική του προτίμηση στην όποια ‘’αγορά’’, χωρίς ποτέ να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των παραγωγών, τα προϊόντα των οποίων επιτρέπουν στην ‘’αγορά’’ να λειτουργεί, οι Άνθρωποί μας εξακολουθούν να αγωνίζονται σε συλλογικό και σε προσωπικό επίπεδο και να επιμένουν να …παραμείνουν στον Τόπο τους.

Αυτό μας λένε απόψε τα εκατοντάδες συγκεντρωμένα τρακτέρ: ότι τίποτα και κανένας δε μπορεί να τους στερήσει αυτήν τους την απόφαση και χρέος όλων μας, βουλευτών, αιρετών και θεσμικών φορέων είναι να τους διευκολύνουμε και να κάνουμε τα αιτήματά τους γνωστά, με ό,τι ‘’όπλο’’ διαθέτουμε στη φαρέτρα μας, στη Βουλή, στα υπουργεία, σε κάθε χώρο δημοκρατικής αντιπροσώπευσης και έκφρασης.

Γιατί ο ανεκτίμητος θησαυρός των μήλων Αγιάς, ο πλούτος της Θεσσαλικής γης και, ευρύτερα,  η οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας,  χρειάζονται σθεναρούς συμπαραστάτες.

Αλλά και οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, όπως αυτές της 27ης Γιορτής Μήλου, μόνο καλό κάνουν σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, αφού σε πρώτο πλάνο όχι μόνο έρχονται τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής, αλλά παράλληλα αυτήν την περίοδο καθιστούν την Αγιά τουριστικό πόλο έλξης για παραθεριστές και επισκέπτες από όλο τον ν. Λάρισας, αλλά και πέρα από αυτόν, ισχυροποιώντας της θέση της.

Εύχομαι καλή συνέχεια στις εκδηλώσεις, περισσότερη συλλογική διάθεση και ακόμη περισσότερη διάθεση για διεκδικήσεις, αφού οι ίδιοι οι μηλοπαραγωγοί μας δείχνουν το δρόμο, γιατί η Αγιά του Μήλου, του πολιτισμού, της ιστορικής και της θρησκευτικής παράδοσης εγγυάται την συνέχειά μας, ως Θεσσαλών, γι’αυτό αξίζει πολλά και ακόμη περισσότερα…».