Ε. Λιακούλη: «Η μνήμη της απελευθέρωσης της Λάρισας, δεν σβήνει ποτέ»

Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις των 143 χρόνων από την απελευθέρωση της Λάρισας από τον τουρκικό ζυγό συμμετείχε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το δήμο Λαρισαίων στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος, στην συνοικία Αβέρωφ, όπου τελέστηκε επίσημη Δοξολογία , ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο της επιτύμβιας πλάκας, όπως και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων.

Στο μήνυμά της, η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε τα εξής:

«Σχεδόν ενάμισης αιώνας συμπληρώθηκε, από την ενσωμάτωσητης Λάρισας στον εθνικό κορμό και το γεγονός αυτό πάντοτε θα μνημονεύεται με συγκίνηση  από κάθε Θεσσαλό/η. 

Οι πρόγονοί μας, ηρωικά και ανιδιοτελώς, συνεισέφεραν σημαντικά στην Επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση της Πελοποννήσου και της Στερεάς, παρότι δεν ευτύχησαν οι ίδιοι να δουν και τον δικό τους Τόπο ελεύθερο.

Ο ‘’σπόρος’’ όμως είχε φυτευτεί καλά.

Δυο γενιές αργότερα και έπειτα από μακροχρόνιες διπλωματικές διαβουλεύσεις, τα σήμαντρα χτύπησαν χαρμόσυνα και οι γαλανόλευκες σημαίες απλώθηκαν απ’ άκρη σε άκρη στην πόλη της Λάρισας, γιατί επιτέλους το όνειρο της ένωσης με την πατρίδα πραγματοποιήθηκε, ενώ ο τούρκος κατακτητής πλέον θα αποτελούσε οριστικό παρελθόν.

Οι αγώνες που οδήγησαν σε αυτήν την εθνικά επωφελή εξέλιξηδεν ξεθωριάζουν ποτέ.

Οι επαναστατημένοι πρόγονοί μας τέλεσαν το εθνικό τους χρέος μέχρι κεραίας και δικό μας χρέος είναι να ορκιστούμε πως και εμείς ‘’ουκ ελάττω’’ θα παραδώσουμε την πατρίδα μας στις επόμενες γενιές.

Η σημερινή ημέρα κάθε χρόνο μας θυμίζει πως η πορεία μας προς το μέλλον οφείλει να γίνεται με δύναμη και αποφασιστικότητα, προκειμένου πάντα να διαφυλάττουμε την Εθνική μας Κυριαρχία από κάθε κακόβουλο διεκδικητή, όσο δυνατός και αν είναι ή νιώθει ο ίδιος, όπως τυχαίνει να νιώθει ξανά η Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες, ενθυμούμενη τις ‘’δόξες’’ της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας…

Με ενότητα, ομοψυχία και υγιή ιστορική μνήμη, ωστόσο, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, πάντοτε, μεγαλούργησαν ακόμη και απέναντι σε ‘’μεγαθήρια’’ της εποχής.

Αντιθέτως, μεγάλες εθνικές συμφορές σημειώθηκαν, κάθε φορά που τα παραπάνω απουσίαζαν.

Ας κρατήσουμε αυτό κυρίως στο μυαλό μας, από τη σημερινή λαμπρή ημέρα…».