Ε. Λιακούλη: «Οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι χόρτασαν από ψεύτικες υποσχέσεις!» 

Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας έφερε στη Βουλή με αναφορά της η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, καλώντας τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Τσιάρα, να στηρίξει τους Θεσσαλούς κτηνοτρόφους, εν μέσω της κρίσης που βιώνουν για μια ακόμη φορά με την επιδημία της πανώλης των αιγοπροβάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Λαρισαία Βουλευτής τονίζει ότι «οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας κρούουν απεγνωσμένα τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα και του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας και καλούν το Υπουργείο σε άμεση καταγραφή του ζωικού πληθυσμού που θανατώθηκε λόγω της πανώλης, με σαφή διάκριση μεταξύ ζώων γαλακτοπαραγωγής και αυτών που εισάγονται για πάχυνση και κρεοπαραγωγή, καθώς και την καταβολή άμεσων και δίκαιων αποζημιώσεων που θα ανταποκρίνονται στην πραγματική ζημιά που υπέστησαν. Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας ζητούν επίσης την κατανομή ευθυνών για την εξάπλωση της πανδημίας καθώς και τη λήψη μέτρων τόσο για την αποφυγή ανάλογων κρίσεων στο μέλλον όσο και για την εν γένει στήριξη του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας μέσα από ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο».

Η Ευαγγελία Λιακούλη σημειώνει στη συνέχεια ότι η ελληνική κτηνοτροφία έχει υποστεί διαδοχικά πλήγματα, που κινδυνεύουν να οδηγήσουν τους ανθρώπους της, τους Έλληνες κτηνοτρόφους, στην οριστική εγκατάλειψη του κλάδου. Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, μετά τις καταστροφές που έφεραν οι πλημμύρες των Daniel και Elias, βρέθηκαν τους τελευταίους μήνες εν μέσω της δίνης της πανώλης, που μείωσε δραματικά το ζωικό τους κεφάλαιο.

Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με τις γενικότερες συνθήκες κρίσης που βιώνει ο κλάδος και το αυξημένο κόστος παραγωγής, δεν επιτρέπουν στους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας να ανακάμψουν. Απαιτούνται συνεπώς, όπως επισημαίνει η Ευαγγελία Λιακούλη, άμεσα μέτρα εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αποκατάσταση των ζημιών τους, όχι έωλες υποσχέσεις,  αλλά  κινητοποίηση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, των οποίων η αδράνεια οδήγησε στην ανεξέλεγκτη δράση επιτήδειων και στην εξάπλωση της πανώλης στη χώρα μας.

Κατόπιν αυτών, και με δεδομένο ότι η κτηνοτροφία αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας, η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας  και να την ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα των σχετικών ενεργειών του Υπουργείου.