Κέλλας: Η εφαρμογή των μέτρων για την πανώλη θα αποτελεί ευρωπαϊκό πρότυπο

Εύσημα από τους Ευρωπαίους για τη διαχείριση της κρίσης

Για την πορεία της ζωονόσου της πανώλης των αιγοπροβάτων και τις αποζημιώσεις για τις καταστροφικές πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, μίλησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και τον δημοσιογράφο Τέρενς Κουίκ.

Μιλώντας για την αντιμετώπιση της πανώλης ο Χρήστος Κέλλας επεσήμανε ότι στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή κτηνιάτρων και με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλος ο μηχανισμός του Υπουργείου έλαβε τα εύσημα των Ευρωπαίων για τα μέτρα και την κτηνιατρική επιχείρηση που στήθηκε άμεσα για την εκρίζωση της νόσου. «Μόλις διαγνώσαμε το πρώτο κρούσμα, προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία φαίνεται ότι αποδίδουν. Η διαδικασία εφαρμογής, μάλιστα, των μέτρων αυτών, θα αποτελεί πρότυπο για την αντιμετώπιση της νόσου σε πιθανή επανεμφάνισή της στην Ευρώπη», τόνισε ο υφυπουργός.

Παράλληλα, ο υφυπουργός ανέφερε: «Το πρώτο εμφανιζόμενο κρούσμα της πανώλης  διαγνώστηκε στις 11 Ιουλίου. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι βαίνουμε προς την εκρίζωση της νόσου. Να ευχαριστήσω ξανά όλους τους κτηνιάτρους, τους περιφερειάρχες, τους δημάρχους, τους αντιδημάρχους και όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτόν τον αγώνα, γιατί πραγματικά στήθηκε στην Ελλάδα η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που έγινε ποτέ, και βέβαια ήταν απαραίτητη η συνεργασία των κτηνοτρόφων».

Ακόμη, όσον αφορά στις αποζημιώσεις των εκτροφών που επλήγησαν, ο Χρήστος Κέλλας υπογράμμισε: «Η αγωνία των κτηνοτρόφων είναι εύλογη, ειδικά αυτών που έχασαν τα κοπάδια τους. Έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις και οι συσκέψεις στο Υπουργείο για το ύψος της αποζημίωσης. Οι κτηνοτρόφοι μας δεν πρέπει να ανησυχούν. Οι αποζημιώσεις θα είναι δίκαιες και ικανοποιητικές. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή στέκονται στον πλευρό των κτηνοτρόφων».

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις και την ανάταξη της Θεσσαλίας από τις καταστροφές που έφεραν οι κακοκαιρίες Daniel και Ιανός, ο υφυπουργός δήλωσε: «Η κλιματική κρίση άφησε  μεγάλες πληγές στη Θεσσαλία. Σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή στον πλευρό των πολιτών. Από τον ΕΛΓΑ για τις πλημμύρες του Daniel δεσμεύτηκαν 310 εκατομμύρια ευρώ και έχουνε δοθεί ως τώρα τα 270. Μένει να καταβληθεί ένα υπόλοιπο 40 εκατομμυρίων, κυρίως στην περιοχή της Λάρισας, όπου ήταν  πολύ μεγάλος ο αριθμός των αιτήσεων και πολλές οι καλλιέργειες με αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμα τα πορίσματα. Θα αποπληρωθούν και οι υπόλοιποι αγρότες μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τη δέσμευση του ΕΛΓΑ». Ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ακόμη: «Από τον Ιανό ξεκίνησε το καθεστώς της κρατικής αρωγής και η διαδικασία των αποζημιώσεων, δεν υπήρχε πιο πριν. Τώρα αυτό το οποίο απαιτεί ο κόσμος είναι η επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών και έχει δίκαιο», ενώ συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει νέα παράταση αναστολής πλειστηριασμών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.