Ε. Λιακούλη: «Να προχωρήσουν τώρα και όχι από το 2025 οι συμβάσεις των Δήμων για το Πρόγραμμα 55-67»

Την άμεση εξέταση των συμβάσεων των Δήμων στο πλαίσιο του Προγράμματος απασχόλησης ανέργων 55-67 ετών χωρίς αναβολή, ζητούν από κοινού με ερώτησή τους η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με τον συνάδελφό της βουλευτή Βοιωτίας και Τομεάρχη Εργασίας Γιώργο Μουλκιώτη.

Ειδικότερα, οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚμε ερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Εσωτερικών υπενθυμίζουν, επιπλέον, πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να καλύψουν σημαντικές  ανάγκες τους για εργατικό δυναμικό, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στη στήριξη των ανέργων και στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Όπως σημειώνουν Ε. Λιακούλη και Γ. Μουλκιώτης στην ερώτηση:

«Με δεδομένη την υποστελέχωση των Δήμων, το πρόγραμμα 55-67 για την πρόσληψη για 1+1 χρόνια έμπειρου προσωπικού αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην λειτουργία τους και βέβαια δίνει την δυνατότητα συμπλήρωσης συντάξιμων χρόνων για ανθρώπους που στην ηλικία τους οι πόρτες του ιδιωτικού τομέα είναι ουσιαστικά κλειστές.

Η απόφαση ουσιαστικά για αναστολή του προγράμματος, αφού οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη ΔΥΠΑ από τους Δήμους εντός του 2024 δεν προχωρούν, αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη που δεν έχει τεκμηριωθεί από την κυβέρνηση όταν οι πόροι υπάρχουν.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα για το 2025 προκαλεί σύγχυση και πρέπει να διευκρινιστεί και επιπλέον να γίνει πιο σαφής η τοποθέτηση της κυβέρνησης για τις θέσεις απασχόλησης που θα χρηματοδοτηθούν ετησίως».

Κατόπιν τούτων, οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚρωτούν τους συναρμόδιους Υπουργούς, για το αν:

«-Προτίθενται να εκδώσουν την ΚΥΑ όπως ζητάει η ΚΕΔΕ για 10.000 θέσεις στους Δήμους από το 2024 και μετά;

-Πόσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί εντός του 2024 από Δήμους και εκκρεμούν χωρίς να έχει δρομολογηθεί η αποστολή παραπεμπτικών και η σύναψη συμβάσεων;

-Και τέλος, αν προτίθενται να εκδώσουν την αναγκαία απόφαση για να διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί το 2024 από τους Δήμους στη ΔΥΠΑ ώστε, να γίνουν οι συμβάσεις πρόσληψης εντός του 2024,  η πληρωμή των εργαζομένων (για το 2024) να γίνει εξ’ ολοκλήρου από τους Δήμους και η εκταμίευση από ΔΥΠΑ προς Δήμους να γίνει το 2025;»