Ρεύμα – Μειωμένο τιμολόγιο: Το νυχτερινό φεύγει, το μεσημβρινό έρχεται

Αλλαγές στο νυχτερινό τιμολόγιο οι οποίες θα έχουν επιδράσεις σε περίπου 1,4 εκατομμύρια καταναλωτές με συμβατό αναλογικό μετρητή (διπλής εγγραφής), αναμένεται να θεσπιστούν μέχρι και το τέλος του 2024. Οι αλλαγές αναμένεται να είναι οι παρακάτω:

  • Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες οι χαμηλότερες χρεώσεις θα εφαρμοστούν πλέον κατά τις μεσημβρινές ώρες, πιθανότατα μεταξύ 14.00 και 16.00. Ένας από τους στόχους που προωθούνται με το νέο αυτό μέτρο είναι η εφαρμογή της χαμηλής χρέωσης, τις παραπάνω ώρες, κατά τις οποίες υπάρχει υπερβάλλουσα παραγωγή από τις ΑΠΕ, ώστε να υπάρχει κίνητρο για τους καταναλωτές να μεταφέρουν τα φορτία στις περιόδους αυτές.
  • Αυτή τη στιγμή το νυχτερινό τιμολόγιο διαφοροποιείται μεταξύ θερινού και χειμερινού ωραρίου, ανάλογα με τους μήνες κατανάλωσης, ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει με τους αναλογικούς μετρητές διπλής εγγραφής, όταν εφαρμοστούν τα νέα δεδομένα.

Σε βάθος χρόνου το σύνολο των καταναλωτών θα διαθέτουν έξυπνους μετρητές, οπότε τα πολυζωνικά τιμολόγια θα επεκταθούν σε όλη την αγορά. Προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η σχετική προετοιμασία από τους παρόχους και να ξεκινήσει η διάθεση των δυναμικών τιμολογίων στους πελάτες με έξυπνους μετρητές (πορτοκαλί χρώμα).

Το ισχύον πλαίσιο

Σύμφωνα με τις τωρινές διατάξεις το χειμερινό ωράριο ισχύει από 01.11 μέχρι και 30.04. Για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων νησιών, την εν λόγω περίοδο οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 02.00 έως τις 08.00 και από τις 15.00 έως τις 17.00.

Το θερινό ωράριο ισχύει από 01.05 μέχρι και 31.10, όπου οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 23.00 έως τις 07.00.

Το τιμολόγιο αυτό συμφέρει όταν χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα τις ώρες της μειωμένης χρέωσης όπως αυτές φαίνονται παραπάνω. Συμφέρει σε κάθε περίπτωση εάν η συνολική μας κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι πάνω από 800 kWh (κιλοβατώρες) το τετράμηνο ή μικρότερη των 800 kWh, εφόσον η κατανάλωσης της νύχτας είναι τουλάχιστον 150 kWh.

Αιτήσεις

Η αίτηση για το νυχτερινό τιμολόγιο μπορεί να υποβληθεί, εφόσον το τιμολόγιο ρεύματος εκδίδεται στο όνομα του ενδιαφερόμενου και η διαδικασία γίνεται με δύο τρόπους:

  • Μέσα από την εφαρμογή εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ
  • Τηλεφωνικά στο 800-4004000.

Υπάρχει και επιπλέον δαπάνη για την ενεργοποίηση της χρονοχρέωσης.

Πηγή: antenna.gr