Mητσοτάκης για αγρότες: Ρύθμιση “κόκκινων” δανείων και μόνιμη επιστροφή ΕΦΚ

Την ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και την καθιέρωση μόνιμης επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 88η ΔΕΘ.

Αυτό αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών είπε ότι πρόκειται για ένα ανοιχτό θέμα που συζητείται και βρίσκεται κοντά στη ρύθμισή του, τονίζοντας ότι αυτές οι αποφάσεις και η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, εντάσσονται στο μόνιμο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της Κυβέρνησης για στήριξη του πρωτογενούς τομέα και μείωση του κόστους παραγωγής.

Γενικότερα από την κυβέρνηση εξετάζονται ασφαλιστικές και φορολογικές παρεμβάσεις, νέο πρόγραμμα για φτηνή κατοικία, αναδιοργάνωση των επιδομάτων και προσλήψεις για την υγεία.

Ήδη η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ύψους 880 εκατ. ευρώ τα οποία θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2025. Πρόκειται για:

  • την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. ευρώ (χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει κάποια έκπληξη)
  • την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ.
  • τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.
  • την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, κόστους 15 εκατ. ευρώ.
  • την αύξηση των συντάξεων η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.
  • την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει τη δημοσιονομική σταθερότητα, δεν κάνει παρεμβάσεις για να τις κάνει, δεν θα δούμε τον πρωθυπουργό να βγάζει καλάθι παροχών υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών, αλλά θα εξαγγείλει στοχευμένες παρεμβάσεις. Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε την πολιτική αύξησης του εισοδήματος, και στήριξης της οικογένειας», υπογράμμισε με σημερινές δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών και απέκρουσε την κριτική, που ασκεί η αντιπολίτευση, κυρίως σε ζητήματα οικονομίας, όπως ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών είναι μικρότερη από την αντίστοιχη των Βουλγάρων.

agrotypos.gr