Κόκκαλης σε Γεωργιάδη: Τραυματίζονται ασθενείς εξαιτίας πλημμελούς συντήρησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

Εξηγήσεις από τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη ζητά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, σχετικά με περιστατικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας όπου τραυματίστηκε ασθενής από πτώση κομματιού της οροφής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου, σύμφωνα με το οποίο, όπως τονίζει «πληροφορηθήκαμε άναυδοι ένα ακόμη περιστατικό που καταδεικνύει την απόλυτη κατάρρευση των δομών της δημόσιας υγείας και δη σε ένα κομβικής σημασίας Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο, που εξυπηρετεί τον πληθυσμό της κεντρικής και όχι μόνο Ελλάδος. Πρόκειται για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου κατέρρευσε τμήμα της οροφής στον χώρο των εξωτερικών ιατρείων, προκαλώντας τον τραυματισμό ασθενούς».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το περιστατικό έγινε χθες Δευτέρα (26/08) στα απογευματινά ιατρεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου γυναίκα προσήλθε σε προγραμματισμένο απογευματινό ραντεβού που είχε κλείσει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και συγκεκριμένα στο ουρολογικό ιατρείο και την στιγμή που ο γιατρός έδινε οδηγίες κι έγραφε το παραπεμπτικό, ξαφνικά ξεκόλλησε κομμάτι από την οροφή και η μεσοτοιχία ήταν έτοιμη να καταρρεύσει. Έπεσε στο κεφάλι της γυναίκας, ενώ χρειάστηκε η μεταφορά της,  σε άλλο ιατρείο για να την εξετάσουν, διαπιστώνοντας τραυματισμό στο κεφάλι και στο χέρι.

Επειδή, το γεγονός αυτό και δη στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Κεντρικής Ελλάδος, όπου χιλιάδες ασθενείς και πολίτες καθημερινά προσέρχονται, είναι η απόδειξη ότι το Νοσοκομείο αυτό στερείται ουσιώδους συντήρησης και μέριμνας.

Επειδή, η πλημμελής συντήρηση της δομών του Νοσοκομείου είναι ένα καθημερινό σύνηθες φαινόμενο σε διάφορους χώρους του Νοσοκομείου, θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο την ζωή και την σωματική ακεραιότητα χιλιάδων ασθενών, ιατρών και εν γένει εργαζομένων.

Επειδή, είναι επιτακτική ανάγκη η παρέμβαση του Υπουργού Υγείας, προκειμένου να διατάξει ως ιεραρχικά προιστάμενος και αρμόδιος για την ορθή, εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων,  διατάσσοντας ένορκη διοικητική εξέταση, ώστε να αποδειχθεί πώς έλαβε χώρα το συμβάν αυτό, που οδήγησε στον τραυματισμό ασθενούς, εάν υπήρχε όχληση και αιτήματα από το προσωπικό για συντήρηση των χώρων, εάν ικανοποίηθηκαν τα αιτήματα ή όχι και εν γένει κάθε υπαίτιο και εμπλεκόμενο πρόσωπο που είχε αρμοδιότητα να αποκαταστήσει την ζημία και δεν το έκανε.