Τι απαντά η Περιφέρεια για το φράγμα στα Βρυσιά Φαρσάλων

Σχετικά με το έργο “της κατασκευής φράγματος για την αναστομωση των Πηγών Βρυσών και τη δημιουργία ταμιευτήρα για την συγκράτηση του νερού προκειμένου να γίνεται τεχνητός εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα” και σε αποσαφήνιση των όσων αναφέρονται στο φύλλο της Εφημερίδας Ελευθερίας, στις 23.8.2024 σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Μετά την εκδήλωση του καιρικού φαινομένου «Daniel», στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2023, με έντονες βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία, στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας παρατηρήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε πολλά εκτελούμενα έργα.

Ένα εξ αυτών ήταν το προαναφερόμενο μιας και προ της εκδήλωσης του καιρικου φαινομένου είχαν εκτελεσθεί εργασίες εκσκαφών και θεμελίωσης του φράγματος, σκυροδετησης και τοποθέτησης σιδήρου οπλισμού.

Εντούτοις, μετά την εκδήλωση του καιρικου φαινομένου, το προαναφερόμενο έργο καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος του, συντάσσοντας προς τούτο η σχετική έκθεση διαπίστωσης βλαβών.

Με την ανάληψη της διοίκησης απο τη νέα Περιφερειακή Αρχή, -ήδη απο τις πρώτες ημέρες – η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ασχολήθηκε επισταμένως με το θέμα της συνέχισης των εργασιών και της επανεκτέλεσης του έργου απο τον ανάδοχο, προβαίνοντας σε επιτόπιες αυτοψίες για να διακριβωθεί το ύψος των επιφανειακών υδάτων και του υδροφόρου ορίζοντα λόγω της θέσης του εκτελούμενου έργου.

Ως εκ τούτου, οι όποιοι καταγγέλοντες είτε αγνοούν τη φύση του εκτελούμενου έργου, την κατάσταση του έργου μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα με τις εκτεταμένες βλάβες επ’ αυτού, είτε αγνοούν ότι μόνο μετά τη θερινή περίοδο του τρέχοντος Ιουλίου ήταν δυνατόν να εκτελεσθούν εργασίες σε έργο, χωροθετημένο σε εδάφη υψηλού υδροφόρου ορίζοντα και επιφανειακών υδάτων κατά τους χειμερινούς μήνες. Ως αποτέλεσμα, οι εργασίες εκτέλεσης του έργου ξεκινούν προς γνώση και της τοπικής κοινωνίας βάσει συγκεκριμένου προγραμματισμού και σύμφωνα με τα τεχνικά δεδομένα.

(*Να γίνει όμως φέτος, φτάνει Σεπτέμβριος)