Συνάντηση εργασίας του Χρ. Τριαντόπουλου με εκπροσώπους των ΤΟΕΒ

Την Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2024, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για την αποκατάσταση για φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα και δη στην αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στην έδρα του Δήμου Φαρσάλων, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη και με αντικείμενο την πορεία αποκατάστασης των υποδομών και των δικτύων των ΤΟΕΒ που υπέστησαν ζημιές μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα. Πρόκειται για έργα και παρεμβάσεις αποκαταστάσεων που δρομολογήθηκαν μετά την έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, κατά την αρχική του τοποθέτηση οριοθέτησε εκ νέου το πλαίσιο συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Μια συνεργασία που ξεκίνησε από την περίοδο της υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης μετά το μεσογειακό κυκλώνα ‘Ιανός’ και συνεχίζεται, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ΤΟΕΒ για την αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα και τις υποδομές άρδευσης, με στόχο τη διασφάλιση της παραγωγικής κανονικότητας στο Θεσσαλικό κάμπο. Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, περιέγραψε τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά του πλαισίου χρηματοδότησης των ΤΟΕΒ, εστιάζοντας στην παρακολούθηση της διαδικασίας και στον απολογισμό της συνεργασίας αυτής.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας οι Πρόεδροι των ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας, αλλά και του Δομοκού παρουσίασαν την πρόοδο των εργασιών ως προς την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και την πορεία αξιοποίησης των πόρων που έλαβαν από το κράτος, ώστε να διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η παραγωγική κανονικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Με αφορμή τη συνάντηση ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέφερε πως «το πλαίσιο συνεργασίας με τους ΤΟΕΒ που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια μέσα από την έκτακτη χρηματοδότηση προς αυτούς έχει επιτρέψει να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών μετά από μία φυσική καταστροφή. Έτσι, έγινε και μετά τη θεομηνία ‘Ιανός’. Έτσι, κάναμε και μετά τη θεομηνία ‘Daniel’, όπου διατέθηκε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 10 εκατ. προς του ΤΟΕΒ και 5 εκατ. προς Δήμους που διαχειρίζονται αρδευτικά δίκτυα. Και σε αυτό το πεδίο έχουμε συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την πολιτική του ηγεσία και, κυρίως, με τον Υπουργό, Κώστα Τσιάρα. Έτσι, από την πρώτη στιγμή παρακολουθούμε από κοντά την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης από τους ΤΟΕΒ, με στόχο να διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό, στην παρούσα φάση και υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες, η παραγωγική κανονικότητα στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος του Θεσσαλικού κάμπου. Προς αυτή την κατεύθυνση, έγιναν την τελευταία περίοδο έργα αποκατάστασης από τους ΤΟΕΒ, τα οποία και συνεχίζονται, αξιοποιώντας τους πόρους της πολιτείας και επιτρέποντας – επί της ουσίας – στους αγρότες να καλλιεργήσουν τα κτήματά τους».

Από το γραφείο τύπου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας