Αεροπλάνα: Νέος κανόνας για τα υγρά στις χειραποσκευές

Όσοι θα χρειαστεί να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο από το Σεπτέμβριο, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η Κομισιόν θέτει νέους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τις χειραποσκευές στα αεροπλάνα. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από 01.09, θα αφορούν τα υγρά τα οποία μεταφέρουν οι επιβάτες στις χειραποσκευές τους, και θα είναι προσωρινές.

Δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές τα αεροδρόμια τα οποία ήδη εφήρμοζαν το όριο των 100 ml ούτε εκείνα τα οποία δεν έχουν εγκαταστήσει EDSCB.

Συγκεκριμένα, οι περιορισμοί θα ισχύουν στα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία έχουν εγκαταστήσει Explosive Detection Systems for Cabin Baggage (συστήματα εντοπισμού εκρηκτικών για χειραποσκευές), στα οποία μέχρι τώρα επιτρέπεται οι επιβάτες να μεταφέρουν δοχεία τα οποία περιέχουν πάνω από 100 ml. Αυτό αλλάζει από την 1η Σεπτεμβρίου. Έτσι, κάθε δοχείο με υγρό θα επιτρέπεται να περιέχει έως 100 ml στα αεροδρόμια τα οποία χρησιμοποιούν τα εν λόγω συστήματα.

«Το προληπτικό αυτό μέτρο δεν αποτελεί απάντηση σε κάποια νέα απειλή, αλλά αφορά ένα προσωρινό τεχνικό ζήτημα. Η απόφαση αφορά τα C3 σκάνερ, την τελευταία τεχνολογία σε αυτό τον τομέα, η οποία έως τώρα επέτρεπε στους επιβάτες να ταξιδεύουν δίχως όριο για τα υγρά τα οποία είχαν στις χειραποσκευές τους, σημειώνει το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης. Η αλλαγή, πέρα από τα αεροδρόμια της ΕΕ, αφορά επίσης και εκείνα σε Ισλανδία, Ελβετία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία τα οποία χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία στους ελέγχους», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

Το ήδη ισχύον νομικό πλαίσιο

Πέρα από την συγκεκριμένη αλλαγή, σύμφωνα με τους γενικούς κανονισμούς της Κομισιόν για τις χειραποσκευές πρέπει να τηρούνται τα εξής:

  • Ποτά, οδοντόκρεμες, καλλυντικές κρέμες ή τζελ πρέπει να είναι τοποθετημένα σε διαφανείς πλαστικές σακούλες μέγιστης χωρητικότητας 1 λίτρου.
  • Τα υγρά τα οποία αγοράζονται από τα Αφορολόγητα μπορούν να μεταφέρονται στις χειραποσκευές, υπό τον όρο ότι τόσο αυτά όσο και η απόδειξή τους έχουν τοποθετηθεί σε σφραγισμένη σακούλα ασφαλείας την οποία λαμβάνει ο ταξιδιώτης κατά την αγορά. Μέχρι να φθάσει στον τελικό προορισμό, ο επιβάτης δεν μπορεί να ανοίξει τη σακούλα ασφαλείας, με εξαίρεση τους αξιωματικούς ασφαλείας όταν προβαίνουν σε έλεγχο. Αν η σακούλα ανοιχτεί σε έλεγχο και ο επιβάτης έχει πτήση ανταπόκρισης σε άλλο αεροδρόμιο, πρέπει να ενημερώσει τον αξιωματικό ασφαλείας ώστε τα υγρά να επανατοποθετηθούν σε νέα σακούλα ασφαλείας.
  • Τυχόν αιχμηρά αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα, όπως π.χ. ψαλίδια, δεν επιτρέπονται στην καμπίνα του αεροσκάφους.
  • Το μέγεθος και ο αριθμός χειραποσκευών οι οποίες επιτρέπεται να έχουν μαζί τους οι επιβάτες στην καμπίνα του αεροσκάφους καθορίζονται από τις αεροπορικές εταιρίες.
  • Εκρηκτικά και εύφλεκτα υλικά -π.χ. πυροτεχνήματα, αεροζόλ για βάψιμο με ψεκασμό ή άλλες εύφλεκτες και τοξικές ουσίες, όπως οξέα- απαγορεύονται στις πτήσεις. Τέτοια υλικά δεν μπορούν να μεταφέρονται ούτε στις χειραποσκευές ούτε στις παραδιδόμενες αποσκευές.
  • Απαγορεύεται η μεταφορά στην καμπίνα του αεροσκάφους, οποιουδήποτε είδους όπλου.