Παρατείνεται η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΕΩΣ ΚΑΙ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Σε παράταση του χρονικού διαστήματος της απαγόρευσης μετακινήσεων αιγοπροβάτων προχώρησε με απόφασή της η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής: «Εκτιμώντας τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν την επιζωοτία της Πανώλης Μικρών Μηρυκαστικών στη χώρα και με στόχο την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς του νοσήματος, απαγορεύονται από 19/08 έως 23/08 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκότοπους, καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο, αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό, σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις για τη σφαγή των ανωτέρω ζώων, αυτή απαγορεύεται από, προς και εντός των Π.Ε. Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτ/νίας, Ηλείας και Αχαΐας.

Στις υπόλοιπες Π.Ε. της χώρας, οι μετακινήσεις των ανωτέρω ζώων για σφαγή, γίνονται με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας, τόσο για τα μεταφορικά μέσα, όσο και για το προσωπικό. Τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της Π.Ε. ή στο πλησιέστερο με τη συγκεκριμένη εκτροφή σφαγείο. Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων). Στις 23/08 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρ- χές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος».