ΛΑ.ΣΥ. Φαρσάλων: Τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης – προστασίας δεν είναι προτεραιότητα για το επιλεκτικά ανίκανο και εχθρικό κράτος

Σε ανακοίνωση της ΛΑ.ΣΥ. Φαρσάλων επισημαίνονται τα εξής:

«Οι κάτοικοι των  πόλεων  Βριλησσίων, του Βαρνάβα, του Μαραθώνα, του Γραμματικού, της Νέας Μάκρης, της Πεντέλης, του Χαλανδρίου και των άλλων περιοχών της Αττικής, ζήσανε για πολλοστή φορά τι σημαίνει πυρκαγιά. Βρεθήκανε αντιμέτωποι όχι με τα “ακραία καιρικά φαινόμενα”, την “αλλαγή του πυρονέφους της νύχτας”, το “μπακλαβαδωτό του εδάφους” ή τον “στρατηγό άνεμο”, αλλά με τις τραγικές συνέπειες της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής και στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση  Φαρσάλων » .

Η κυβέρνηση είναι ξανά υπόλογη για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας, στο πλαίσιο της  διαχείρισης των δασών με επίκεντρο την πρόληψη», και υπενθυμίζουμε  τις παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρσάλων ,, όπως και σε  όλους τους δήμους  και την Περιφέρεια αλλά και του ΚΚΕ στη Βουλή και όχι μόνο για το δικαίωμα του λαού στην αντιπυρική προστασία και ότι το σύστημα της εκμετάλλευσης και το επιλεκτικά ανίκανο αστικό κράτος που υπηρετεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική συμφωνία των άλλων κομμάτων. Οι εκλεγμένοι με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, το ΚΚΕ την αντιπυρική προστασία, όπως την αντισεισμική, την αντιπλημμυρική δεν τις θυμούνται ευκαιριακά, ούτε πολύ περισσότερο τα θεωρούν πεδία “εθνικής συνεννόησης”. Είναι πεδία που πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση και δράση σε σύγκρουση με το αστικό κράτος, την ΕΕ, την κυβερνητική πολιτική».

«Οι κάτοικοι της πόλης μας, αλλά και όλης της Θεσσαλίας  και  άλλων περιοχών όπως και της Αττικής, και της υπόλοιπης Ελλάδος ζήσαμε για πολλοστή φορά τι σημαίνει  πλημμύρες και πυρκαγιές.
Εμφανίζονται ορισμένοι κλακαδόροι, οι ίδιοι κάθε φορά, της κεντρικής και τοπικής εξουσίας, να ισχυρίζονται ότι όλα κύλησαν καλώς. Να βρίσκονται στη αυταπάτη της αυταρέσκειας τους, την στιγμή που η φωτιά ταξίδεψε 40 χλμ, έκαψε για 5η φορά την Πεντέλη (γιατί το έγκλημα είναι διαχρονικό και διαρκείας). Θρηνήσαμε την κα Νάντια, η οποία απανθρακώθηκε μέσα στον εργασιακό της χώρο και δεν γύρισε ποτέ στα δύο παιδιά της, παρακολουθώντας με αηδία τη συζήτηση αν χάθηκε η ζωή της στα διοικητικά όρια του Δήμου Βριλησσίων ή Χαλανδρίου.

Αλήθεια, στο Σύνταγμα πρέπει να φθάσει η πυρκαγιά για να ληφθούν μέτρα;

Καταλαβαίνεις τι πήγε λάθος, από αυτούς που λένε ότι όλα πήγαν σωστά.
Για μία ακόμη φορά κατέρρευσε με πάταγο το κυβερνητικό αφήγημα της “ετοιμότητας” του κρατικού μηχανισμού. Η κυβέρνηση είναι ξανά υπόλογη για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας, στο πλαίσιο της διαχείρισης των δασών με επίκεντρο την πρόληψη. Κι όσο εξοργιστικό είναι το γεγονός της έλλειψης ενός τέτοιου σχεδίου, άλλο τόσο εξοργιστικές είναι και οι φτηνές δικαιολογίες που επιστρατεύει προκειμένου να κρυφτούν οι εγκληματικές ευθύνες της για μια τεράστια καταστροφή που επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια.

Αποδεικνύεται, ξανά, με τραγικό τρόπο, ότι είναι η παντελής έλλειψη πρόληψης (καθαρισμός δασών, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών κ.α.) και οι καταστροφικές ελλείψεις στις αρμόδιες υπηρεσίες (παραμένουν περίπου 4.000 κενές οργανικές θέσεις πυροσβεστών) που οδηγούν στα γνωστά αποτελέσματα.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” Φαρσάλων, όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, οι εκλεγμένοι αγωνιστές στα συμβούλια δεν είναι προφήτες κακών ειδήσεων. Γνωρίζουμε άριστα πως τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία ή απλώς λόγω ανικανότητας (που φυσικά ενδέχεται να υπάρχει και αυτή) ενός/μια δημάρχου.
Η φωτιά έκαψε ξανά και ξανά την ίδια περιοχή, όπως και σε άλλες περιοχές (Εύβοια-Έβρο ) γιατί τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης -προστασίας του περιβάλοντος ,της ζωής και της περιουσίας του λαού, ο ολοκληρωμένος    σχεδιασμός διαχείρισης  των δασικών οικοσυστημάτων, έργα υποδομής για πυροπροστασία, αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση δεν αποτελούν προτεραιότητες για το επιλεκτικά ανίκανο και εχθρικό κράτος, αλλά “κόστος δίχως όφελος” γι’ αυτό και δεν είναι “επιλέξιμες δαπάνες” για χρηματοδοτήσεις ούτε από την Ε.Ε..

Ξέρουμε ότι έχουμε απέναντι έναν πολύ πιο ισχυρό αντίπαλο από τον άνεμο και την ξηρασία
Το σύστημα της εκμετάλλευσης και το επιλεκτικά ανίκανο αστικό κράτος που υπηρετεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική συμφωνία των άλλων κομμάτων. Οι εκλεγμένοι με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, το ΚΚΕ την αντιπυρική προστασία, όπως την αντισεισμική, την αντιπλημμυρική δεν τις θυμούνται ευκαιριακά, ούτε πολύ περισσότερο τα θεωρούν πεδία “εθνικής συνεννόησης”. Είναι πεδία που πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση και δράση σε σύγκρουση με το αστικό κράτος, την ΕΕ, την κυβερνητική πολιτική».

Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων  15-8-2024