Κατακόρυφη πτώση της τιμής στο βαμβάκι

Η βαμβακοκαλλιέργεια, μια παραδοσιακή αγροτική παραγωγή που συνδέεται άρρηκτα με την ελληνική θεσσαλική ύπαιθρο, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κρίση.

Οι αγρότες βλέπουν τις προσπάθειες μιας ζωής να καταρρέουν, καθώς οι διεθνείς τιμές του βαμβακιού έχουν «βυθιστεί», ενώ παράλληλα η παρατεταμένη ξηρασία και το αυξημένο κόστος παραγωγής, ασκούν ασφυκτική πίεση στον κλάδο.

ΤΙΜΕΣ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ

Η κρίση ξεκινάει από τις χαμηλές τιμές, καθώς όσο η τιμή του βαμβακίου ήταν σχετικά ψηλά όλα «καλύπτονταν» από κέρδος. Τώρα, τα συμβόλαια βαμβακιού έχουν υποχωρήσει κατά πολύ και συγκεκριμένα στα 0,67 δολάρια ανά λίμπρα, καταγράφοντας τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή από την αρχή της πανδημίας. Αντίθετα, μόλις πριν από δύο χρόνια, πρωταπριλιά του 2022, οι τιμές είχαν εκτοξευθεί σε διπλάσια τιμή, ξεπερνώντας το 1,32 δολάρια ανά λίμπρα. Η δραματική αυτή μεταβολή στην τιμή του προϊόντος σήμερα, σημαίνει πως ο Έλληνας παραγωγός, ο οποίος σε λιγότερο από ένα μήνα θα συλλέξει το προϊόν από το χωράφι, όταν θα πάει να το πουλήσει, θα πληρωθεί με 0,50 ευρώ/κιλό, τιμή που δεν καλύπτει τα έξοδα του κόστους παραγωγής.

Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Η απότομη αύξηση της παραγωγής στη Βραζιλία, έχει ανατρέψει τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά βαμβακιού. Η λατινοαμερικανική χώρα έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε εξαγωγές, αυξάνοντας την προσφορά και ασκώντας σημαντική πίεση στις τιμές. Ινδία και Κίνα τροφοδοτούν την εγχώρια αγορά τους. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πουλούσε στην Τουρκία, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει και στη γείτονα χώρα σοβαρό πρόβλημα.

Η ΞΗΡΑΣΙΑ

Πέρα όμως από την τιμή, η παρατεταμένη λειψυδρία, έρχεται να κλονίσει την καλλιέργεια. Οι βαμβακοκαλλιεργητές της περιοχής μας, που αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς βαμβακιού στη χώρα, βλέπουν τις αποδόσεις τους να μειώνονται, ενώ παράλληλα καλούνται να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος άρδευσης για να ποτίσουν τα χωράφια.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Η επιβίωση της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα κρέμεται από μια κλωστή. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να στηρίξουν τους αγρότες που βρίσκονται σε απόγνωση. Η απώλεια της βαμβακοκαλλιέργειας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και θα οδηγήσει στην περαιτέρω αποδυνάμωση της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία - Γ.Γ.