Ρομποτικά σκυλιά και drone θα περιπολούν τα δάση

Πριν από λίγες ημέρες στο δάσος της Λιμνιάς στην Καβάλα πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις συνολικά τέσσερις επίγειες αποστολές του ρομπότ-σκύλου «Spot Robot» της αμερικανικής εταιρείας Boston Dynamics. Ο ρομποτικός σκύλος διαθέτει εξαιρετικές ικανότητες περιήγησης και συλλογής δεδομένων σε δύσβατο έδαφος, συνδυαστικά με ένα πολυφασματικό drone για τη λήψη λεπτομερών αεροφωτογραφιών και την παροχή δεδομένων σχετικά με την κατάσταση του δάσους.

Πρόκειται για την έναρξη της Πιλοτικής Παρακολούθησης Δασών με Τεχνολογία Αιχμής στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου DigiMedFor, με τη συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Καβάλας Ηλία Τσαγκαλίδη, της συντονίστριας του έργου Κατσικάρη Μαρίας και του δασολόγου-επιστημονικού υπεύθυνου Ανδρέα Ξηρού.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της πιλοτικής δοκιμής σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια για τη διατήρηση και την προστασία των μεσογειακών δασών, συνδυάζοντας προηγμένη τεχνολογία με περιβαλλοντική ευαισθησία.

«Ο ρομποτικός σκύλος μπορεί να γνωρίζει την πυκνότητα του δάσους και να ενημερώσει τον χρήστη για την αναγκαία αραίωση του με σκοπό την καλύτερη διαχείριση του δάσους. Στην ουσία σκανάρει την περιοχή και την αποτυπώνει σε χάρτη. Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης μπορεί να ανεβάζει φωτογραφίες και να ενημερώνει το σύστημα», λέει στη Greenagenda.gr η Ιώ Χατζηβαρύτη, επιστημονική συνεργάτιδα του δημάρχου Καβάλας για τα ευρωπαϊκά έργα.

Η επόμενη προγραμματισμένη αποστολή του ρομποτικού σκύλου είναι την ερχόμενη άνοιξη. Σημαντική είναι η συλλογή των γεωδεδομένων και από αέρος με τη χρήση drone.

Ο δήμος Καβάλας, μέσω του έργου DigiMedFor, προχωρά προς την επίτευξη των περιβαλλοντικών του στόχων, οι οποίοι περιλαμβάνουν:

  • Ψηφιοποίηση των μεσογειακών δασών: Χρησιμοποίηση προηγμένων τεχνολογιών για την καταγραφή και παρακολούθηση των δασών.
  • Καταπολέμηση της δασικής αποψίλωσης και άλλων παράνομων πρακτικών: Βελτίωση των εργαλείων και τεχνολογιών για την παρακολούθηση και την αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων.
  • Αειφόρος διαχείριση των δασών και ιχνηλασιμότητα της ξυλείας: Ανάπτυξη στρατηγικών για βιώσιμη διαχείριση και παρακολούθηση της ξυλείας.
  • Ενίσχυση της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας στη Μεσόγειο: Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για την υποστήριξη βιώσιμων αποφάσεων.
  • Αξιοποίηση των υπηρεσιών του DigiMedFor: Αναλύσεις αγοράς, επιχειρηματικά μοντέλα, απαραίτητες δεξιότητες και ανάλυση του ηθικού και νομικού πλαισίου εφαρμογής των νέων εργαλείων.

Πηγή: greenagenda.gr