Προτάσεις για τη λειψυδρία από το ΚΚΕ Θεσσαλίας

«Η σύσκεψη που οργάνωσε η περιφερειακή αρχή  για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας δεν έδωσε ουσιαστικές απαντήσεις στην καθημερινή αγωνία που βιώνει ο λαός της περιοχής» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και προσθέτει μεταξύ άλλων:

«Κι αυτό γιατί είναι η αποσπασματική διαχείριση των υδάτινων πόρων με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων, η ανυπαρξία έργων για την αξιοποίηση του νερού, την αποθήκευση και τη μείωση των απωλειών του, με φράγματα και άλλα απαραίτητα έργα και κυρίως οι κατευθύνσεις της ΕΕ για νερό – εμπόρευμα, που η διαχείρισή του θα γίνεται με κριτήριο το μέγιστο κέρδος και η πιστή εφαρμογή τους διαχρονικά από τις κυβερνήσεις και τις τοπικοδιοικητικές αρχές, που φέρνουν τον λαό μας αντιμέτωπο  με τις πλημμύρες τον χειμώνα και τη λειψυδρία το καλοκαίρι.

Για τα χρόνια προβλήματα, ιδιαίτερα στην άρδευση, δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία ούτε η «κλιματική αλλαγή», ούτε οι παρατεταμένοι καύσωνες, ούτε οι μειωμένες βροχοπτώσεις, όπως ακούστηκε στη σύσκεψη.
Ασυντήρητες υποδομές σε ολόκληρη την Περιφέρεια και έργα που εξαγγέλλονται και προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, αφού δεν αποτελούν πεδίο κερδοφορίας,  συνθέτουν το παζλ της λειψυδρίας, μαζί με την πολιτική που εφαρμόζουν από κοινού ΕΕ, κυβερνήσεις και Περιφέρεια με την πλειοψηφία των δημοτικών αρχών».
Ζητά «να υπάρξει ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής και συνδυασμένη συμβολή της λεκάνης του Αχελώου και της λεκάνης του Πηνειού, στην αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας. Εργα εκτροπής του Αχελώου», που αφορούν την ενίσχυση του υδατικού δυναμικού στο Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας, απ’ τον Ανω Αχελώο, με προτεραιότητα την ολοκλήρωση του φράγματος της Συκιάς και της εσωτερικής επένδυσης της σήραγγας μεταφοράς προς Μουζάκι. Κατασκευή μεγάλων φραγμάτων, όπως του Ενιπέα Φαρσάλων και της Πύλης – Μουζάκι. Έργα εκβάθυνσης της κοίτης και της διαπλάτυνσης του Πηνειού, της σχετικής κατασκευής λιμνοδεξαμενών και περιοχών συγκράτησης νερού με ελεγχόμενη πλημμύριση.
Ταχύτερη, περιβαλλοντικά ασφαλή τεχνική λύση εκροής υδάτων και σχετικής επέκτασης – εκβάθυνσης της λίμνης Κάρλας».