Χωρίς ανάσα: Κάηκε το 37% των δασών της Αττικής τα τελευταία χρόνια

Θλίψη προκαλούν τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις των τελευταίων οκτώ ετών στην Περιφέρεια Αττικής: Ξεμένει από οξυγόνο η πρωτεύουσα

Από το 2017 μέχρι και τις 13 Αυγούστου 2024, 13 μεγάλες φωτιές έχουν κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα στην Αττική

Η πραγματικότητα που καταγράφουν η Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής και προκαλεί ανησυχία για το μέλλον της πρωτεύουσας.

Στον παρακάτω χάρτη που παρουσίασε το meteo σημειώνονται με αποχρώσεις του κόκκινου και ροζ οι εκτάσεις που έχουν καεί το 2023 και 2024 (ως τις 13/8) και με κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα οι εκτάσεις που κάηκαν τα προηγούμενα 8 έτη. Με γκρι χρώμα σημειώνεται η ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής.

Όπως σημειώνεται, η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα, οπότε τα τελευταία 8 έτη το 26% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές.

Στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 8 χρόνια έχουν καεί 450.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 37% της επιφάνειας των δασών.

Η πρόσφατη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα Αττικής και έφτασε μέχρι την οικιστική ζώνη του Λεκανοπεδίου, έκαψε ένα μεγάλο τμήμα δασικής έκτασης της Βορειοανατολικής Αττικής.

Σε δορυφορική φωτογραφία που δημoσίευσε την Τρίτη η ευρωπαϊκή υπηρεσία, αποτυπώνεται η φωτιά όπως έκαιγε την 12η Αυγούστου. Η ομάδα χαρτογράφησης διαπίστωσε ότι τα μέτωπα της πυρκαγιάς εκτείνονταν στα 23 χιλιόμετρα. Μέχρι τις πρώτες ώρες του μεσημεριού τα ενεργά μέτωπα ήταν 168, ενώ σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, συνολικά κάηκαν 10.000 εκτάρια (100.000 στρέμματα).

Στην εικόνα συνδυάζεται το φυσικό χρώμα με υπέρυθρες ζώνες βραχέων κυμάτων προκειμένου να τονιστούν τα μέτωπα πυρκαγιάς (σε κόκκινους τόνους) και οι καμένες περιοχές (σκούρο καφέ).

Πηγή: dnews.gr