Εισαγγελική έρευνα για υπεράριθμους επιβάτες στον Προαστιακό

Ουσιαστικά θέματα ασφάλειας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών αναδεικνύει έρευνα του Τμήματος Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, έπειτα από καταγγελία πολίτη στην ΕΛ.ΑΣ., η οποία αφορούσε στον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν επιβάτες αμαξοστοιχίας του Προαστιακού και ειδικότερα αυτά του Σαββατοκύριακου, από τα παράλια της Πιερίας με τελικό προορισμό τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας.

Αποτελεί κοινό μυστικό εδώ και χρόνια πως τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, πολλοί επιβάτες – και στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά – επιλέγουν τα τελευταία, βραδινά δρομολόγια του Προαστιακού προκειμένου να επιστρέψουν στη Λάρισα από τους Νέους Πόρους όπου, ως λουόμενοι είχαν μεταβεί στα παράλια της Κατερίνης.

Οι νέοι, θέλοντας να εκμεταλλευθούν περισσότερες ώρες χαλάρωσης και διασκέδασης στα παράλια επιλέγουν τα τελευταία δρομολόγια, επιστρέφοντας ωστόσο στη Λάρισα «πατείς με πατώ σε» και στην πραγματικότητα κάτω από συνθήκες που θίγουν θέματα ασφαλείας των συγκοινωνιών, ειδικά μάλιστα μετά τις αποκαλύψεις για τα συστήματα ασφαλείας, η μη λειτουργία των οποίων είχε ως αποτέλεσμα τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, την 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Η σχολαστική έρευνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας ανέδειξε διαστάσεις οι οποίες προκάλεσαν την παρέμβαση του διευθύνοντα την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, ο οποίος παρήγγειλε προκαταρτική έρευνα. Προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και στο πλαίσιο αυτό – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η Ρυθμιστική Αρχή Συγκοινωνιών (ΡΑΣ) καλείται να ελέγξει «υπαίτιες παραβάσεις των κανόνων λειτουργίας».

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 65 ΟΡΘΙΟΙ

Η καταγγελία συμπολίτη προς το Κέντρο Επιχειρήσεων («100») της ΕΛ.ΑΣ. αφορούσε στο βραδινό δρομολόγιο της 15ης Ιουνίου 2024 της επιβατικής αμαξοστοιχίας του Προαστιακού της Hellenic Train που εκτελούσε το δρομολόγιο από τον Σ.Σ. Θεσσαλονίκης προς τον Σ.Σ. Λάρισας με ενδιάμεσο Σταθμό, μεταξύ άλλων, τον Σ.Σ. Νέων Πόρων.

Έτσι αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας και της ΔΙ.ΑΣ. μετέβησαν στον Σ.Σ. Λάρισας για να διαπιστώσουν ότι, κατά την άφιξη του Προαστιακού, ότι στο 3ο και στο 4ο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας επέβαιναν περί τους 65 όρθιους επιβάτες, προφανώς γιατί ήταν κατειλημμένες όλες οι θέσεις καθήμενων, χωρίς ωστόσο το προσωπικό της αμαξοστοιχίας να είναι σε θέση να αποσαφηνίσει αν ήταν κατειλημμένες και οι 264 θέσεις καθήμενων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας με τη συνεργασία αστυνομικών υπηρεσιών της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης, έπειτα από έρευνα σε γραφεία της εταιρείας Hlellenic Train κατέσχεσαν έγραφα από τα οποία προκύπτει ότι ο αριθμός των εισιτηρίων (μετ’ επιστροφής κλπ) που εκδόθηκαν από τα εκδοτήρια Σιδ. Σταθμών ήταν «καθ’ υπέρβαση» των θέσεων καθημένων χωρίς να υπολογισθεί ο αριθμός των 65 όρθιων επιβατών στο 3ο και 4ο βαγόνι, «χωρίς τα βαγόνια» αυτά, όπως σημειώνεται στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. «να διαθέτουν για τους όρθιους επιβάτες μέσο συγκρατήσεως όπως χειρολαβές, ορθοστάτες ή χειρολισθήσεις» στην οροφή των βαγονιών κλπ.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας η ΡΑΣ θα κληθεί να ελέγξει τις «υπαίτιες παραβάσεις των κανόνων λειτουργίας» και κυκλοφορίας των συρμών και ειδικότερα, ποιες από αυτές όπως και για τα άτομα που είναι υπεύθυνα για την τήρηση των διατάξεων αυτών που αφορούν στην ασφάλεια των επιβατών.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – Β. ΚΑΚΑΡΑΣ