Σε νέα εποχή μπαίνει το ΟΣΔΕ

Eπιστροφή στη διετία 2022-2023 φαίνεται ότι επιθυμούν όσοι ευθύνονται για τα λάθη που σημειώθηκαν τότε στη διαδικασία συλλογής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τόσο την ταλαιπωρία των Ελλήνων αγροτών όσο και το να τεθεί σε κίνδυνο η ομαλή μετάβαση της χώρας μας στη νέα ΚΑΠ κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της.

Μετά την περίοδο εκείνη, της οποίας τις καταστροφικές συνέπειες στη λειτουργία του ΟΣΔΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ βιώνουμε και φέτος και ενώ πλέον ο Οργανισμός Πληρωμών λειτουργεί μέσα στα θεσμικά πλαίσια σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, λαμβάνουν χώρα προσπάθειες ακόμα και μέσω δημοσιευμάτων, που κάνουν λόγο για προβλήματα στη διαδικασία, γεγονός που απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα.

Η ΕΑΕ επέστρεψε εκεί όπου πραγματικά ανήκει

Και όλα αυτά, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της επαναφοράς του Οργανισμού Πληρωμών και της συλλογής των δηλώσεων ΟΣΔΕ στα φυσιολογικά επίπεδα, με τις όποιες μικρές δυσλειτουργίες που μπορεί να εμφανίζονται. Δυσλειτουργίες, ωστόσο, που θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι αποτέλεσμα παλινωδιών της προηγούμενης διετίας και τώρα χρησιμοποιούνται από τους ίδιους που δημιούργησαν το πρόβλημα ως ανάχωμα για να «χτυπήσουν» την πλέον αξιόπιστη και σύμφωνη με τους διεθνείς κανονισμούς προσπάθεια, που συντελείται για να αποκατασταθεί η διαφάνεια προς όφελος της πρωτογενούς παραγωγής.

Αξίζει να τονιστεί ότι, με τις κινήσεις που έχουν συντελεστεί τους τελευταίους μήνες, έχει επιτευχθεί να κατοχυρωθεί πλήρως το δημόσιο συμφέρον, καθώς η ΕΑΕ επέστρεψε εκεί όπου πραγματικά ανήκει. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, τα πλήρη πνευματικά και λειτουργικά δικαιώματα της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης ανήκουν (όπως εύκολα πλέον διακρίνει κανείς με την είσοδό του στην ΕΑΕ 2024) στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Ελληνική Δημοκρατία και στην ελληνική κυβέρνηση, όχι σε ιδιώτες ή άλλους μη κρατικούς, μη δημόσιους εμπλεκόμενους φορείς.

Ανανέωση χαρτογραφικού υποβάθρου

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με πρόσφατη ανακοίνωσή του, έκανε γνωστό ότι προχώρησε και στην ανανέωση του χαρτογραφικού υποβάθρου για το σύνολο της χώρας και στην επικαιροποίηση των διανυσματικών δεδομένων (ilots & subilots) ως αναπόσπαστων συστατικών του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (ΣΑΑ).

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, στο ΣΑΑ του ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ τα επίπεδα πληροφορίας αποτελούνται από ορθοφωτοχάρτες που ελήφθησαν τα έτη 2020-2023 για το σύνολο της χώρας. Το επικαιροποιημένο υπόβαθρο και οι ορθοφωτοχάρτες αναρτήθηκαν στις 21/07/2024, στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2024, στο θεματικό επίπεδο «ΟΡΘΟΦΩΤΟΧΑΡΤΕΣ 23» και αφορούν στο σύνολο 13.438 πινακίδες, που αναλογούν σε 132.000 τετρ. χιλ. σε όλη την επικράτεια.

Στην ΕΑΕ 2024, και κατά τη διαδικασία υποβολής της, τα αγροτεμάχια έρχονται προσυμπληρωμένα (στα αλφαριθμητικά τους στοιχεία), αλλά και ψηφιοποιημένα στο ΣΑΑ, όπως είχαν ψηφιοποιηθεί σε παρελθούσα υποβολή της ΕΑΕ.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, τα πλήρη πνευματικά και λειτουργικά δικαιώματα της ΕΑΕ ανήκουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Ελληνική Δημοκρατία και στην ελληνική κυβέρνηση, όχι σε ιδιώτες ή άλλους μη κρατικούς, μη δημόσιους εμπλεκόμενους φορείς..

Τις 120.000 φθάνουν οι αιτήσεις ΟΣΔΕ που έχουν οριστικοποιηθεί

Τα ΚΥΔ «φορτσάρουν τις μηχανές» τους για να φτάσουν στα επίπεδα που απαιτούνται 

Περίπου τις 120.000 φθάνουν μέχρι και σήμερα, Παρασκευή 9 Αυγούστου, οι δηλώσεις ΟΣΔΕ που έχουν οριστικοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», κατά μέσο όρο οριστικοποιούνται 10.000 δηλώσεις την ημέρα, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στη ροή των οριστικοποιημένων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, ενώ από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και τις 25 του ίδιου μήνα οριστικοποιούνταν περίπου 5.000 αιτήσεις την ημέρα, έκτοτε έχουν διπλασιαστεί. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι από εδώ και πέρα τα μεγάλα ΚΥΔ «φορτσάρουν τις μηχανές» τους για να φτάσουν στα επίπεδα που απαιτούνται, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία στην ώρα της και, πάνω από όλα, σωστά. 

Πηγές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν ότι τα στελέχη της Δομοκού είναι ευχαριστημένα από τη μέχρι τώρα διαδικασία και θεωρούν ότι όλα βαίνουν όπως τα περίμεναν. Παρ’ όλα αυτά, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο και υπό προϋποθέσεις, εάν χρειαστεί, να δοθεί μια μικρή παράταση, κάτι που είναι κατηγορηματικοί ότι θα εξεταστεί λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.