Στις ελληνικές θάλασσες ζουν μόνιμα 36 είδη καρχαριών – Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη ασφάλεια

Η παρουσία καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες δεν είναι κάτι νέο, καθώς αυτοί οι θαλάσσιοι θηρευτές ζουν στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια. «Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 36 είδη καρχαριών που ζουν μόνιμα στα ελληνικά νερά, όπως το Αιγαίο, το Ιόνιο, το Κρητικό και το Λιβυκό πέλαγος. Είναι φυσιολογικό να παρατηρούμε καρχαρίες, κοντά στις ακτές όπου αναπαράγονται, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη ασφάλεια» ανέφερε ο Θοδωρής Τσιμπίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» ο οποίος μίλησε στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή UPDATE και στον δημοσιογράφο Χρήστο Παγώνη.

«Τα περιστατικά παρατήρησης καρχαριών μπορεί να φαίνονται αυξημένα λόγω της μεγαλύτερης παρουσίας ανθρώπων στις παράκτιες ζώνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» είπε ο κ. Τσιμπίδης και πρόσθεσε «Περισσότεροι από 30 με 35 εκατομμύρια πολίτες και τουρίστες επισκέπτονται τις παράκτιες περιοχές, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να δουν καρχαρίες».

Επίσης ο κ. Τσιμπίδης τόνισε: «Παρόλο που οι καρχαρίες μπορεί να φαίνονται επικίνδυνοι, η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι δεν αποτελούν μέρος της φυσικής τους τροφής. Οι περισσότεροι καρχαρίες τρέφονται με μικρά ψάρια και άλλα θαλάσσια ζώα. Οι επιθέσεις καρχαριών είναι εξαιρετικά σπάνιες στις ελληνικές θάλασσες». Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι καρχαρίες κινδυνεύουν περισσότερο από τον άνθρωπο, λόγω της αλιείας και της ρύπανσης των θαλασσών.

Συνολικά, οι θάνατοι στη θάλασσα από διάφορες δραστηριότητες, όπως κολύμβηση και θαλάσσια σπορ, ανέρχονται σε πάνω από 350 ετησίως στην Ελλάδα υπογράμμισε ο κ. Τσιμπίδης «Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας καταγεγραμμένος θάνατος από επίθεση καρχαρία. Αυτό δείχνει ότι ο πραγματικός κίνδυνος είναι ελάχιστος».

Για τους ψαροντουφεκάδες, υπογράμμισε ο κ. Τσιμπίδης « οι οποίοι μπορεί να βρεθούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω των οσμών από τα θηράματά τους, η συμβουλή είναι να εγκαταλείψουν τα ψάρια τους και να απομακρυνθούν από την περιοχή αν δουν καρχαρία. Είναι σημαντικό να παραμείνουν ψύχραιμοι, καθώς ο πανικός μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση».

Τελικά, είναι σημαντικό είπε ο κ. Τσιμπίδης«να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε το φυσικό περιβάλλον των καρχαριών και να θυμόμαστε ότι είμαστε απλοί επισκέπτες στη θάλασσα. Η σωστή ενημέρωση και η γνώση μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τον πανικό και να απολαύσουμε με ασφάλεια τις θάλασσες μας».

Φωτ. αρχείου

Πηγή: ertnews.gr